Wat is een .htaccess file?

Een .htaccess bestand of file is in feite een extensie welke je in de root folder of een andere map plaatst. Je zou kunnen zeggen dat het een configuratiebestand is dat instructies bevat voor het afhandelen van verkeer dat binnenkomt. Zo’n bestand bevat in feite instructies in de vorm van tekst die een server kan lezen. Dit zorgt ervoor dat een systeem de juiste functionaliteit heeft en hiermee kun je een webserver bepaalde opdrachten geven. Een .htaccess bestand staat voor Hyper Tekst Access en heeft in feite geen naam. Hierdoor is het vaak ook een verborgen bestand dat je niet vaak tegen zult komen. Via een FTP-programma (File Transfer Protocol) kun je het bestand inzien en bewerken.

Wat is er mogelijk met een .htaccess file?

Met een .htaccess file is het mogelijk om verschillende instructies uit te laten voeren voor verkeer dat binnenkomt. Denk hierbij aan het blokkeren van IP-adressen, het aanpassen van foutmeldingen, bepaalde mappen beveiligen of redirecten. Lees hier meer informatie over het belang van redirecten. Met zo’n bestand kun je dus verschillende acties uitvoeren. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld de configuratie-instellingen van WordPress wil overschrijven. Je kunt een bezoeker wanneer deze zorgt voor spam bijvoorbeeld blokkeren. Dit doe je door zijn of haar IP-adres te blokkeren. Iemand kan echter altijd via een ander IP-adres alsnog op jouw website terecht komen, maar dit kan goed helpen de bezoeker in eerste instantie te blokkeren.

Het blokkeren van een IP-adres doe je bijvoorbeeld door de volgende regel in de .htaccess file te gebruiken:

  • Order deny, allow
  • Deny from x.x.x.x
  • Allow from all

Op de plek van “x.x.x.x” is het de bedoeling het te blokkeren IP-adres in te vullen. Wanneer je enkel bepaalde IP-adressen toegang wil geven tot een bepaald gedeelte zoals een map, gebruik je de volgende regel:

  • Order deny, allow
  • Deny from all
  • Allow from x.x.x.x

Mocht je hier niet zelf uitkomen of je bent op zoek naar hulp staan wij graag voor je klaar. Zo zijn wij gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie (SEO) en ook met technische SEO helpen wij je graag. Het is belangrijk dat een .htaccess file op de juiste manier wordt toegepast zodat jouw website optimaal presteert. Ook bij andere vragen of opmerkingen staan wij altijd klaar. Neem vrijblijvend contact op met ons door het formulier in te vullen of de telefoon op te pakken!

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.