Wat is een: Redirect?

Een redirect is een doorverwijzing van een URL naar een andere URL.

Een redirect kan je zien als een verhuizing. Je geeft aan iedereen je nieuwe adres door. Zorg ervoor dat bezoekers op je website niet op een “lege” pagina komen maar zorg dat ze worden doorverwezen naar het nieuwe adres/URL.

Een redirect wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Het kan zijn dat je pagina’s hebt die geen waarde toevoegen op je website. Je kan deze pagina’s herschrijven of verwijderen. Wanneer je een pagina verwijderd van je website is het noodzakelijk om een redirects mee te geven. De pagina die je verwijderd heeft wel bestaan, dus de URL is bekend bij crawlers. Een verwijderde pagina leidt normaliter naar een 404 pagina. Met redirects zorg je ervoor dat de bezoeker op een bestaande pagina komt.

De waarde van redirecten

De waarde van een redirect is erg groot. Ten eerste omdat je waarde meegeeft naar de (nieuwe) verwijzende URL. Er is namelijk een bepaalde autoriteit opgebouwd op de oude pagina. Door de redirect geef je deze autoriteit mee naar de nieuwe URL. Dit betekend niet dat de nieuwe URL direct net zoveel autoriteit heeft als de oude, maar je moet het zien als een duwtje in de rug.

Verschillende typen redirects

Er zijn verschillende soorten redirects, deze worden per code aangegeven. De meest voorkomende is de 301 redirect. Hieronder een overzichtje.

  • 301: permanente doorverwijzing.
  • 302: tijdelijke doorverwijzing. (de linkwaarde wordt niet meegegeven). Een tijdelijke doorverwijzing zorgt ervoor dat je aan de zoekmachine laat weten dat de websitegegevens tijdelijk op een nieuw adres staan en dat de “’ oude” pagina later weer gebruikt gaat worden.

Waar naar toe redirecten?

Het verschilt per pagina waar je heen verwijst. Het is daarom belangrijk om per URL te bekijken waar de URL heen moet gaan. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Wil je een pagina verwijderen omdat deze informatie niet meer relevant is voor je bedrijf, en heb je geen andere pagina’s met hetzelfde onderwerp? Redirect deze pagina dan naar de homepage.
  • Heb je een pagina met verouderde content maar wel een pagina met geüpdate content of een betere pagina? Redirect dan de verouderde pagina naar de nieuwe. Je geeft met een redirect waarde mee naar de nieuwe pagina.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.