Wat is: noindex?


Noindex is een metatag waarmee je in de HTML-code van een pagina kunt aangeven dat deze niet geïndexeerd moet worden (het niet registreren in de database van een zoekmachine). Door een noindex aanduiding zal de betreffende pagina niet in de zoekresultaten wordt getoond. Het correct instellen van deze metatag is dus een belangrijk onderdeel van het zoekmachine optimalisatie (SEO) proces.

De metatag noindex plaats je in het <head> element van een pagina. Wanneer je wil voorkomen dat een pagina in zoekresultaten wordt vertoond, kun je daarvoor de volgende metatag gebruiken:

<meta name=”robots” content=“noindex”>

De meeste robots begrijpen dit verzoek en zullen de content van de pagina dan niet langer registreren. Daarnaast zijn er verschillende metatags voor de crawlerrobots van Google Search of andere specifieke crawlers. Ook is het mogelijk om de indexatie van een pagina te voorkomen door een X-robots instructie te geven in de HTTP header.

Wanneer gebruik je noindex?

Er zijn verschillende redenen waarom je wil dat een pagina niet wordt geïndexeerd en je de noindex toepast. Noindex zorgt er bijvoorbeeld voor dat er alleen waardevolle pagina’s in de zoekresultaten worden getoond. Daarnaast kun je met noindex voorkomen dat lege pagina’s, dynamische filterpagina’s of zoekresultaten binnen de eigen website in de zoekresultaten van de zoekmachine worden vertoond. Ook houd je op deze wijze de robots.txt minimalistisch.

Wanneer je een pagina hebt zonder HTML-code, zoals bijvoorbeeld een PDF-bestand of een spreadsheet, kun je geen noindex metatag aan detoevoegen. Dan is de noindex X-robots-tag in de header een goed alternatief.

Wil je weten hoe je noindex op een goede en strategische manier op jouw website kan toepassen? We denken graag met je mee!

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.