On-page optimalisatie

On-page optimalisatie is erg belangrijk omdat het de basis vormt van je website. Conversie optimalisatiee-mail marketing en user experience zijn allemaal belangrijke elementen binnen internet marketing. Het heeft echter pas zin om in deze punten te gaan investeren wanneer je veel bezoekers trekt. En daarvoor is een goede on-page optimalisatie van belang.

Wat is on-page optimalisatie?

On-page optimalisatie voor SEO is het inrichten van je website vanuit de visie van de zoekmachine. Ondanks dat het precieze algoritme van Google een zeer groot geheim is, weten we wel grotendeels hoe de zoekmachine werkt. Dit weten we omdat er al meerdere onderzoeken zijn geweest waarbij meer dan 100.000 websites en hun gegevens zijn geanalyseerd. Hierdoor weten we welke technische punten belangrijk zijn. On-page optimalisatie is niet moeilijk en in de meeste gevallen zelfs heel logisch. Verschillende punten op een pagina moeten aan Google aangeven waar de pagina over gaat. Dit kan door middel van:

  • Headings
  • Pagina Titel
  • Afbeeldingen
  • Content
  • URL’s

Headings

Veel marketeers zijn het erover eens dat headings, naast content, zeer belangrijk zijn binnen on-page optimalisatie. Headings zijn de (meestal dikgedrukte) koppen op een pagina. Net als in een artikel in een tijdschrift moet je door de koppen te lezen kunnen zien waar de gehele tekst over gaat. Op deze manier kan een bezoeker van je website besluiten of deze het interessant lijkt om het hele artikel wil te gaan lezen.

De belangrijkste kop noemen we de H1-kop. Aangezien dit de belangrijkste is dient elke pagina ook maar 1 H1-kop te hebben. Deze komt over het algemeen overeen met je hoofdzoekwoord van die specifieke pagina.

Pagina Titels

Elke pagina heeft als het goed is een eigen pagina titel. Omdat elke pagina over een ander onderwerp zou moeten gaan. Daarnaast moet een pagina titel niet te lang zijn zodat de zoekmachine deze makkelijk kan lezen EN begrijpen. Titels dienen niet langer dan 70 karakters te bevatten en vertellen waar de pagina over gaat.

Afbeeldingen

Een stuk wat vaak wordt vergeten binnen SEO optimalisatie zijn de afbeeldingen. Google beschouwt de gebruikers van haar zoekmachine als ‘klanten’. Zij heeft er belang bij dat deze personen zo vaak mogelijk gebruik blijven maken van hun diensten en om daar voor te zorgen is het belangrijk dat de zoekresultaten kwaliteit bieden. Afbeeldingen op de pagina die over het onderwerp gaan worden gewaardeerd. Maar hier dan ook gebruik van. Hoe ziet Google of een plaatje verband houdt met het onderwerp? Dat ziet het niet. Het algoritme kan niet zien hoe een plaatje eruitziet. Wel kan het zien onder welke naam het plaatje is opgeslagen en welke ‘alt tag’ eraan verbonden is. Als je wil dat Google weet waar jouw afbeeldingen over gaan is het dus belangrijk dat je het plaatje een naam geeft die verbonden is aan het onderwerp.

Content

Content is king, is een uitspraak die vaak wordt verteld. Veel mensen denken te weten wat dit inhoudt maar zo simpel is het niet. Tuurlijk heb je content nodig om te kunnen scoren. Uit een onderzoek over on-page optimalisatie is gebleken dat de meeste pagina’s uit de top 3 zoekresultaten meer dan 1500 woorden op de pagina hebben staan. Een zeer belangrijke rankingfactor dus. Toch gaat het niet om het aantal woorden, wat deze websites alemaal gemeen hebben met elkaar is de toegevoegde waarde. Elke vraag die een persoon over een bepaald onderwerp kan hebben wordt in kwalitatieve content beantwoord.

URL’s

Een van de minst belangrijke factoren op het gebied van on-page optimalisatie is tegenwoordig de URL. Een paar jaar terug was deze nog een stuk belangrijker. Momenteel is het echter een stuk minder belangrijk. Je zoekwoord kan er beter wel dan niet in staan maar het allerbelangrijkste is dat de URL leesbaar is. Dus geen getallen en symbolen in je URL die voor Google niet te begrijpen zijn.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.