Wat is paginering?

Paginering is het gerangschikt nummeren van websitepagina’s op je website. Met paginering laat je de zoekmachine weten welke pagina’s bij elkaar horen en in welke volgorde deze mogen worden gecrawld. Vaak zie je dit terug bij webshops en blogsites. Meestal is deze nummering te zien boven of onderaan de pagina’s. Dat ziet er dan als volgt uit:

pagination

Hoe stel je paginering in?

Paginering stel je in door in de HTML-code van je webpagina de tags rel=”prev” en rel=”next” toe te voegen. Deze tags voeg je toe in het <head></head> gedeelte van je website. Bij de eerste tag rel=”prev” vul je de link naar de gewenste voorgaande pagina in. Bij rel=”next” geef je aan wat de volgende pagina moet worden.

Om duplicate content issues te voorkomen dien je op elke pagina ook een naar zichzelf verwijzende canonical URL te implementeren. Dit houdt in dat voor iedere URL de canonical link naar zichzelf verwijst. 

Een voorbeeld van paginering die op de juiste manier is ingesteld:

<link rel=”prev” href=”https://www.voorbeeldsite.nl/pagina-1.html”>

<link rel=”next” href=”https://www.voorbeeldsite.nl/pagina-3.html”>

<link rel=”canonical” href=”https://www.voorbeeldsite.nl/pagina-2.html”/>

Waarom paginering toepassen voor SEO

Paginering kun je goed inzetten voor SEO, met name bij een webshop of een blogsite. Laten we de webshop nemen als voorbeeld om te illustreren hoe paginering de vindbaarheid van je site kan verbeteren. Over het algemeen biedt een webshop een groot aantal producten aan, met meerdere producten die behoren tot dezelfde categorie.

Je wilt er echter voor zorgen dat de laadtijden op je website laag blijven, om je bezoekers een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden. Daarom plaats je de producten op meerdere pagina’s. Het is daarbij helemaal niet vreemd voor een webshop om tientallen pagina’s te hebben die tot één categorie behoren.

De enige manier voor zoekmachines om te zien dat die pagina’s bij elkaar horen is door middel van paginering. Door niet gebruik te maken van gepagineerde productpagina’s, kunnen er diverse problemen ontstaan. Een probleem is bijvoorbeeld dat er duplicate content ontstaat, omdat je allerlei vergelijkbare pagina’s hebt.

Duplicate content is zeer slecht voor de SEO van je website. Daarnaast geeft Google in het geval van duplicate content de voorkeur aan één pagina van je site. Door te werken met gepagineerde pagina’s en het verband tussen de pagina’s te duiden voorkom je dit probleem. 

Google geeft meestal de voorkeur aan content die op één pagina staat. Desondanks wordt paginering aangeraden om de laadtijd te verkleinen. De snelheid van je website is een onderdeel van je technische SEO.

Immers wil je een website die gebruiksvriendelijk is. Idealiter worden zoveel mogelijk pagina’s gecrawld en geïndexeerd, zonder dat er teveel items hoeven te worden ingeladen. 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.