Wat is een meta description?

Veel mensen hebben gehoort van meta descriptions maar weinig mensen weten wat het betekent. Sommige halen de meta descriptions en meta tags door elkaar. Een meta description is de tekst die onder jouw pagina titel komt te staan wanneer mensen in Google een zoekopdracht hebben gedaan. Zie hieronder een voorbeeld van de meta description van een webshop die overhemden verkoopt.

Meta description is geen directe factor in de ranking factoren van Google. Je CTR (het percentage van de mensen die jouw website zien en er ook op klikken) is wel een factor. Vandaar dat je meta description een belangrijk onzerdeel is van zoekmachine optimalisatie. Belangrijk om te weten is dat er slechts ruimte is voor 160 karakters (inclusief spaties). Zorg dan ook dat je niet meer dan dit aantal karakter gebruikt want dan wordt je tekst afgesneden en dit ziet er niet netjes uit. Waar moet je bij het schrijven van je meta description nog meer op letten?

  • 1e kennismaking met (potentiele) koper
  • Trek de aandacht
  • Gebruik USP’s
  • Vinkjes in meta description

Eerste kennismaking met de klant

De meta description is de eerste kennismaking van jouw potentiele klant met jouw website. Daarom is het belangrijk om meteen een goede indruk te maken.

SITUATIE: Een potentiele klant zoekt in de zoekmachine naar een ergonomische bureaustoel. Op de 2e plek in de organische zoekresultaten staat jouw website. Onderaan jouw website titel staat de volgende tekst: ‘Welkom op onze website. Wij verkopen stoelen die geschikt zijn voor op kantoor’

De vraag is, hoe groot is de kant dat de bezoeker op jouw website klikt? Niet zo groot. De bezoeker is namelijk specifiek op zoek naar een ergonomisch bureau en uit jouw meta description blijkt niet dat jouw website deze verkoopt. Heel zonde want waarschijnlijk was het niet makkelijk om bovenaan de zoekmachine te komen.

Trek de aandacht

Aangezien jouw website wordt omringd door andere websites is het belangrijk om te zorgen dat jouw site eruit springt, oftewel de aandacht trekt. Dit kan op meerdere manieren. 1 ervan is om je meta description te beginnen met een vraag. Het moet een vraag zijn waar de zoeker ‘ja’ op gaat antwoorden en eentje die niet voor de hand ligt.

Iemand die overhemden zoekt hoef je niet te benaderen met de vraag; ‘op zoek naar een overhemd?’
Een betere vraag wanneer je strijkvrije overhemden verkoopt is; ‘Nooit meer strijken?’

Meldt je USP’s

USP’s zijn jouw Unique Selling Points. Punten die jouw bedrijf uniek maken en die voor de zoeker interessant kunnen zijn. Gratis verzending is misschien niet meer zo uniek als 5 jaar geleden, maar het is wel een groot pluspunt waardoor de klant kan besluiten om op jouw link te klikken. Andere voorbeelden van USP’s zijn: voor 12:00 besteld, vandaag in huis, 2 halen = 1 betalen etc.

Vinkjes in meta description

Je bent ze ongetwijfeld al een keer, bewust of onbewust, tegen gekomen. Vinkjes of andere symbolen in meta descriptions. Wat is hier het voordeel van? Eigenlijk niks, behalve dat het er best cool uitziet en dus de aandacht trekt. Het is een effectieve manier om je voordelen op te sommen. Naast vinkjes zijn er ook andere symbolen die je kan gebruiken. Voor een kapperszaak is het mogelijk om een schaar symbool in je omschrijving te zetten.
Hier is een lijst te vinden met verschillende html symbolen om in je meta omschrijving te implementeren.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.