Wat is: CTR?

CTR is een afkorting en staat voor Click Through Rate. Dit is een percentage dat het aantal kliks aangeeft op jouw organische zoekresultaat of advertentie gedeeld door het aantal vertoningen. De CTR is met andere woorden een indicatie van hoeveel mensen jouw advertentie of zoekresultaat hebben gezien en hebben doorgeklikt. Bijvoorbeeld: een CTR van 5% geeft aan dat van 100 mensen, die jouw zoekresultaat of advertentie hebben gezien, 5 mensen daadwerkelijk hebben doorgeklikt.

CTR en organische zoekresultaten

Een hogere CTR resulteert in meer websitebezoekers wat uiteindelijk meer conversie voor jouw site kan betekenen. Hoe zorg je ervoor dat de CTR zo hoog mogelijk is? Je kunt de CTR binnen de organische zoekresultaten onder andere verhogen door de volgende aspecten van je zoekresultaat te optimaliseren:

  • Title tag: gebruik de juiste zoektermen in de titel
  • Meta description: een duidelijke meta omschrijving geeft potentiële bezoekers een goed beeld van wat zij kunnen verwachten op jouw website en kan hen vervolgens overhalen om op de link te klikken.
  • Rich snippets: door middel van rich snippets valt jouw website beter op tussen alle andere zoekresultaten waardoor de potentiële bezoeker sneller geneigd is om jouw link te klikken. 

CTR in online adverteren

De CTR is niet alleen interessant voor de organische zoekresultaten. Bij Google Ads en Bing Ads heeft de CTR namelijk invloed op de posities van je advertenties in de zoekresultaten en op de prijs per klik die je betaald. Zo kan een hogere CTR uiteindelijk voor hogere posities en lagere kosten per klik zorgen. Wanneer je dus ads inzet binnen de zoekmachine, dan kan het interessant zijn om na te gaan of jouw CTR al optimaal is of dat er nog ruimte voor verbetering is.

CTR berekenen

De formule om de CTR te bereken ziet er als volgt uit:

Aantal kliks / Aantal vertoningen x 100%

Als je geen zin hebt om zelf je CTR te berekenen dan kun Google Search Console raadplegen. Daar is namelijk ook de CTR weergegeven. 

Benieuwd of de CTR van jouw advertenties of organische zoekresultaten verhoogd kan worden? Neem vrijblijvende contact op met één van onze specialisten en vervolgens kijken wij wat de mogelijkheden zijn.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.