Eén van die marketplaces die de laatste jaren snel aan het groeien is zowel binnen Nederland als daar buiten is VidaXL. VidaXL is zo’n 15 jaar geleden ontstaan als eindopdracht voor school door Nederlandse studenten. Inmiddels zijn zij een grote speler aan het worden binnen de markt. Zo opereren zij in meer dan 26 Europese landen, Australië én Amerika. VidaXL koopt eigen artikelen in, maar ze hebben ook eigen fabrieken waarmee zij kwalitatieve artikelen produceren. Naast de eigen artikelen van VidaXL stellen zij hun platform ook open voor externe verkopers. Daar kun jij als ondernemer van mee profiteren tegen relatief lage kosten. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder.

Het assortiment van VidaXL

VidaXL heeft een uitgebreid assortiment en zijn voornamelijk actief op het gebied van huis, tuin en meubels. Mocht jij actief zijn in een van de volgende sectoren, dan is het zeker een goed idee om jouw artikelen aan te bieden op het platform van VidaXL. Hieronder vind je een lijst met categorieën van VidaXL:

  • Meubels en kantoorartikelen
  • Huis-, tuin- en keukenartikelen
  • Hardware, gereedschap en bouwmaterialen
  • Sport, spel en fitnessartikelen
  • Dierenbenodigdheden
  • Speelgoed, spelletjes en puzzels
  • Voertuigen, onderdelen en accessoires
  • Zakelijk en industrieel
  • Baby, peuter, cadeau’s en verzorging
  • Overige artikelen (zoals fashion, elektronica, kunst, media en veel meer)

De focus bij VidaXL ligt voornamelijk op artikelen voor in en om de woning en dan ook minder op fashion. Toch is het met meer dan 3,5 miljoen unieke bezoekers per maand in Nederland en meer dan 24 miljoen unieke bezoekers via lokale webshops over de hele wereld een potentieel platform waar veel extra omzet uit gegenereerd kan worden. 

Meedoen op VidaXL

Om mee te doen op het platform van VidaXL kun je een account aanvragen. Een marketplaces account kost €39,- per maand. Als je alleen in Nederland actief wil zijn, dan is dat ook mogelijk. Je kunt er namelijk zelf voor kiezen om over de grens te gaan. Wil je meer landen bedienen? Dan zul je een extra account moeten aanvragen waarmee je in nog eens vier landen jouw artikelen kunt aanbieden, namelijk een cross-border account. De kosten voor zo’n extra account bedragen ook €39,- per maand. 

Content en artikelen aanleveren

Je kunt jouw artikelen en content aanleveren op verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van feed management tools zoals Channable of een PIM-systeem zoals ProductFlow. Door gebruik te maken van deze tools kun je eenvoudig jouw artikelen in bulk op het platform zetten en tegelijkertijd veel tijd besparen. Daarnaast kan dit ook handmatig aangeleverd worden door bijvoorbeeld een Excel-sheet, CSV, API, FTP en natuurlijk handmatig. Verder moet de content in taal staan voor het land waar je het wil aanbieden. Dit moet je met andere woorden zelf aanleveren. Hiermee wordt de markt beter bedient, jij beter gevonden en heb je minder kans op retouren. 

De fulfillment met VidaXL

Wanneer je deelneemt op VidaXL, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het logistieke proces. Om mee te kunnen blijven doen moet je dan ook voldoen aan de voorwaarden van VidaXL zodat zij hun kwaliteit kunnen waarborgen. Zo moet je ervoor zorgen dat je geen ‘nee’ verkoopt, kun je orders niet zomaar cancelen en moet je deze eigenlijk altijd accepteren. Een andere voorwaarden is dat je binnen een aantal dagen het artikel moet verzenden en kunnen leveren. Momenteel is het helaas nog niet mogelijk om deze fulfillment door VidaXL te laten verzorgen. Echter, VidaXL groeit snel en verwacht dit binnen twee jaar wel te kunnen organiseren. 

Promotie met VidaXL

Naast het organisch verkeer wat VidaXL regelmatig bezoekt, promoot VidaXL jouw artikelen door middel van advertising. Hiervoor worden onder andere de accountkosten van €39,- voor gebruikt. Daarnaast zorgt VidaXL voor marketing campagnes omtrent de feestdagen. Daar kunnen verkopers gratis aan deelnemen. 

Om nog meer op te vallen kun je op het platform ook een veiling voor jouw artikelen starten en eventueel banners krijgen voor bepaalde artikelen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om te adverteren op het platform zelf, maar dit zal in de nabije toekomst worden doorgevoerd. 

Aan de slag met VidaXL!

Wil jij ook aan de slag met VidaXL en profiteren van de vele voordelen die het platform biedt? Kun je daarbij wel wat hulp en expertise gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze Marketplaces specialist Jack om te vragen naar de mogelijkheden.