Wiki | | SEO |

Wat is een: Bounce rate?

Inhoudsopgave

Bounce rate (letterlijk vertaald ‘terugkaats percentage’ ofwel ‘stuiter percentage’) is het percentage bezoekers dat naar jouw website komt en direct vertrekt zonder andere pagina’s te bekijken.

Ter illustratie: iemand klikt vanuit de zoekresultaten door op jouw productpagina, bekijkt deze en gaat vervolgens onmiddellijk weer weg. De bezoekers ‘stuiteren’ met andere woorden gelijk door zonder andere pagina’s te bekijken. 

Waarom is het belangrijk?

Bounce rate is een interessant gegeven, omdat het je inzicht geeft in hoeverre jouw content en lay-out overeenkomt met de zoekintentie van jouw bezoekers. Als websitebezoekers meteen vertrekken, dan houdt dat in dat ze niet vinden waarnaar ze op zoek zijn. De content die ze te zien krijgen is met andere woorden niet wat ze verwacht hadden. Daarom stuiteren ze weer door. Is jouw bounce rate hoog? Dan is het aan te raden om eens kritisch naar de website te kijken en naar de termen waar je op gevonden wordt. Speel hier vervolgens op in. 

Voorbeeld: wanneer mensen op jouw site terechtkomen omdat je een e-commerce bedrijf bent, zorg er dan voor dat je jouw producten direct laat zien. Als ze naar jouw site komen omdat jouw focus ligt op dienstverlening of op informatieverstrekking, zorg er dan voor dat je de tekst eerst laat zien. Content optimalisatie kan dus een manier zijn om de bounce rate te verlagen.

Hoog en laag bouncepercentage

Er zijn in feite twee categorieën voor bounce rate: een hoog of een laag bouncepercentage. We spreken over een lage bounce rate als het percentage minder is dan 40%. Een hoog bouncepercentage ligt boven de 60%, vooral bij websites die veel content bevatten. Vanzelfsprekend is een lage bounce rate een goede zaak. Dit houdt namelijk in dat de bezoekers meerdere pagina’s per sessie bekijken. Hierdoor lezen ze meer en meer inhoud van jouw site. Door gebruik van web analytics, zoals Google Analytics, kun je inzicht verkrijgen in de exacte bounce rates. Een hoge bounce rate kan overigens aan verschillende dingen liggen, zowel aan de content als aan de techniek van jouw website.

Hoge bounce rate voorkomen

De oorzaak van een hoog bouncepercentage kan liggen in de technische SEO. Door bijvoorbeeld de laadtijd van jouw pagina te verminderen, verbetert je vervolgens de ervaring voor mobiele bezoekers. Zorg er in dat geval voor dat het webdesign is geoptimaliseerd voor mobiel en dat het gemakkelijk is om informatie te vinden – zonder te knijpen, zoomen of vegen. Indien je pop-up advertenties hebt en muziek of video’s automatisch afspeelt, moet je deze verwijderen. Dit soort verstoringen moedigt mensen alleen aan om op de “terug”-knop te klikken en er vandoor te stuiteren.


Overweeg ten slotte de behoeften en voorkeuren van jouw doelgroep om een hoge bounce rate te voorkomen. Behandelt de content van jouw site wel hun vragen? Heb je een duidelijk conversiepad dat mensen naar meer gerichte inhoud leidt? Met conversie optimalisatie in de vorm van bijvoorbeeld het A/B testen van teksten en afbeeldingen kun je ontdekken waar bezoekers op extra inhoud klikken. Kortom, om een hoge bounce rate te vermijden moet je altijd met een kritisch oog blijven kijken naar de website. Wie weet zijn er simpele aanpassingen uit te voeren die uiteindelijk leiden tot een lager bouncepercentage. 

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!


Hello there, I am custom HTML code!