Wat is: Keyword Density?

Je kunt op verschillende manieren de vindbaarheid van jouw website of webshop verbeteren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede content te hebben. Wanneer je bezig bent met SEO optimalisatie, dan wil je jouw website vanzelfsprekend optimaal inrichten voor de Google zoekmachine. Een goed geschreven landingspagina kan daarbij helpen. Voor het schrijven van een landingspagina met SEO optimalisatie in het achterhoofd, maak je gebruik van zoekwoorden. Daarbij is de term “Keyword Density” van toepassing. Keyword Density staat voor de zoekwoorddichtheid. Dat geeft met andere woorden de frequentie in percentages aan waarmee een specifiek woord (het zoekwoord) voorkomt in een tekst.

Hoe bereken ik de Keyword Density?

Het is erg makkelijk om de zoekwoorddichtheid van een tekst te berekenen. Eerst moet je weten hoe vaak het zoekwoord voorkomt in de tekst. Vervolgens zoek je het totaal aantal woorden van de tekst op. Dan maak je een klein rekensommetje en je hebt de zoekwoorddichtheid berekent. Die berekening ziet er als volgt uit:
[frequentie zoekwoord] [totaal aantal woorden] 100% = Keyword Density

Voorbeeldberekening zoekwoorddichtheid

Stel, jouw zoekwoord komt 11 keer voor in een tekst van 400 woorden. Dan is de Keyword Density 2,75%. De rekensom van dit voorbeeld ziet namelijk er als volgt uit:
11 400 = 0,0275
0,0275 100% = 2,75% zoekwoorddichtheid

Online Keyword Density Checker

Wil je weten wat de zoekwoorddichtheid is van een huidige landingspagina op jouw website? Dan hoef je niet per se de bovenstaande berekening handmatig uit te voeren. Er zijn namelijk ook genoeg online tools te vinden die dit werk voor je uit handen nemen. Zo heeft bijvoorbeeld de gratis plug-in SEOquake een optie om te kijken naar de “Density” en ook Small SEO Tools heeft hun eigen Keyword Density Checker. Bij deze tools hoef je enkel de URL van de betreffende pagina in te vullen en de Keyword Density Checker gaat aan de slag. Vervolgens krijg je een overzicht te zien met alle woorden en de frequentie waarin ze voorkomen. Daarnaast kun je ook SemRush gebruiken om de zoekwoorden in kaart te brengen.

Long tail zoekwoorden

Gebruik je in jouw landingspagina niet alleen short tail zoekwoorden, maar ook long tail zoekwoorden? Dan is het wat lastiger om de exacte zoekwoorddichtheid te berekenen met een gratis online Keyword Density Checker. De long tail zoekwoorden zijn namelijk ten eerste erg lang. Over het algemeen brengen de gratis online zoekwoorddichtheid tools enkel de frequentie van losse woorden in kaart. Bovendien gebruik je de long tail zoekwoorden waarschijnlijk in verschillende volgordes en combinaties. Uiteraard is het nog steeds wel mogelijk om de exacte Keyword Density van long tail zoekwoorden te berekenen. Andere tools zoals SemRush brengen de Keyword Density bijvoorbeeld completer in kaart.

Is er een ideale zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid wordt vaak in verband gebracht met het behalen van betere posities binnen de zoekresultaten van Google. Daarom is er binnen ons vakgebied de zoektocht naar de ideale Keyword Density. Helaas is er geen exact percentage dat je kunt hanteren tijdens het schrijven. Google heeft weliswaar gezegd dat goede content op de website een belangrijke factor is. Desondanks beweert het bedrijf dat alle percentages die je online vindt van de ideale Keyword Density nergens op gebaseerd zijn. Zij geven geen advies voor een perfect percentage van een zoekwoord, omdat het volgens hen niet bestaat. Dus nee, er is geen ideale zoekwoorddichtheid.
Als alternatief adviseert Google je om de tekst gewoon te schrijven en daarna hardop voor te lezen. Dan hoor je zogezegd vanzelf wanneer een zoekwoord te vaak voorkomt in de tekst. Dat is op zich nuttig advies, maar niet realistisch. Je gaat immers niet elke landingspagina of blog voorlezen aan jouw collega’s. Daarom hanteren wij van Blauwe Monsters wel een percentage voor Keyword Density als een algemene richtlijn. Uit ervaring hebben wij geleerd dat een Keyword Density tussen de 1,5 tot 2,5 % ruim voldoende is met het oog op SEO.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.