Wat is een orphan page?

Een orphan page is een URL of subpagina die niet gevonden kan worden middels interne verwijzingen naar deze pagina. Het gaat dus om pagina’s die geen interne links ontvangen. De letterlijke vertaling van deze term is ‘weespagina’s’. Deze pagina’s zweven bij wijze van spreken los rond en zijn daardoor erg moeilijk te vinden voor de crawlers van zoekmachines. Dit maakt het ook voor gebruikers erg lastig om de orphan pages van een website te bereiken.

Een orphan page is eigenlijk een gemiste kans, want een goede interne linkstructuur heeft invloed op je positie in de zoekmachine. Daarnaast is het natuurlijk zonde van de tijd en energie die je in het creëren van de pagina hebt gestopt.

orphan page

Hoe vind je orphan pages?

Een juiste interne linkstructuur is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is belangrijk om de orphan pages die binnen je website rondzweven op te sporen, omdat deze schade kunnen aanrichten op het gebied van SEO.

Een orphan page kun je vinden door in Search Console te kijken. Download het overzicht met alle interne links en zoek naar pagina’s die 0 interne links ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld ook een ‘crawl tree’ grafiek uitdraaien met een tool zoals Screaming Frog (max. 500 pagina’s in de gratis versie). De visualisatie van je website maakt het in een oogopslag duidelijk of er een orphan page aanwezig is die moeten worden aangepakt.

De juiste linkstructuur

Wil jij de interne linkstructuur van jouw website verbeteren en orphan pages aanpakken? Laat dan een technische audit uitvoeren door Blauwe Monsters. Of laat ons je helpen op het gebied van content optimalisatie – waarbij wij onder andere de juiste interne links toevoegen aan content, zodat ook orphan pages weer verbonden worden.

Hulp nodig met online marketing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.