Wat is lead nurturing?

Lead nurturing is een veelgebruikte marketingstrategie die bedrijven helpt om leads te activeren. Dit wordt gerealiseerd door leads te ‘voeden’ met informatie die voor hen belangrijk is. Hierdoor zullen zij zich sneller verbonden voelen tot jouw bedrijf en eerder overgaan tot het doen van een aankoop.

Lead nurturing voorbeeld

Een prospect wordt omgezet naar een lead wanneer deze persoon een conversie heeft voltooid op jouw website. Dit kan bijvoorbeeld het downloaden van een whitepaper, of een contactaanvraag zijn. Wanneer een conversie wordt voltooid, geeft de potentiële klant dus aan interesse te hebben over het desbetreffende onderwerp. Er is vervolgens sprake van lead nurturing wanneer er na het voltooien van een conversie vervolgstappen worden gezet. Een goede vorm van lead nurturing na het downloaden van een whitepaper is bijvoorbeeld het versturen van een blog die gaat over een vergelijkbaar onderwerp.

Er wordt in het bovenstaande voorbeeld dus niet gekozen voor een directe sales pitch, maar juist voor een tactische en subtiele aanpak. Hierdoor kom je stap voor stap steeds meer te weten over de leads, zoals bijvoorbeeld in welke fase van de customer journey zij zich bevinden. Lead nurturing betekenis is dus onder andere het sturen van content die past bij hun interesses.

Lead nurturing flow in 5 stappen

Wil je zelf aan de slag met lead nurturing? Met behulp van dit handige vijfstappenplan zet je zelf heel eenvoudig jouw eigen lead nurturing campagne op.

 1. De handdruk – Zet de bezoeker om in een lead
  Het eerste contactmoment met jouw lead kan bijvoorbeeld via een inschrijving voor de nieuwsbrief of door een contactaanvraag zijn. Je haalt  potentiële klanten naar jouw website door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met SEO en SEA.
 2. Conversatie – Werk aan de relatie en biedt oplossingen voor problemen
  Voorzie de potentiële lead van content die aansluit bij hun interesses. Activeer ze en bouw het vertrouwen verder uit.
 3. Contact – Zet de lead om in een prospect
  Een lead wordt omgezet in een prospect zodra er wederzijdse communicatie is geweest. Blijf aan de relatie werken en bouw deze verder uit door waardevolle informatie te blijven delen met jouw potentiële klant.
 4. Kwalificatie – Bewijs jouw expertise en demonstreer hoe jij customer pains wegneemt
  Wat heeft de prospect van jou nodig en welke oplossingen heb jij te bieden voor zijn problemen? Laat de lead weten wat jij voor hem/haar kunt betekenen!
 5. Klanttevredenheid
  De klant is binnen, gefeliciteerd! Nu wil je er natuurlijk voor zorgen dat er een sterke klantrelatie opgebouwd wordt. Dit realiseer je door ze service te bieden die ze verdienen en door je woord na te komen.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw eigen lead nurturing campagne? De specialisten van Blauwe Monsters hebben hierin jarenlange ervaring en helpen je graag op weg. Neem nu contact op, we maken graag kennis met je!

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.