Wat is: Page Authority?

Page Authority, oftewel PA, is een metric waarmee je een indicatie krijgt wat de score is van een specifieke webpagina. De score wordt berekend door een algoritme van Moz dat zichzelf continu update om zo goed mogelijk overeen te komen met het algoritme van de zoekmachines. Vervolgens wordt de Page Authority waarde toegekend op een schaal van 0 tot 100. Met een lagere score is er genoeg ruimte voor verbetering voor jouw webpagina.

De pagina autoriteit baseert Moz op diverse factoren. Om dit soort waardes toe te wijzen wordt er een model gebruikt dat zo goed mogelijk overeenkomt met het algoritme van de zoekmachines. Dat model van Moz berekent de scores zoals Domain Authority en Page Authority dus op basis van een zeer specifieke berekening. Het algoritme dat de waardes toekent wordt uiteraard net als het algoritme van bekende zoekmachines continu geupdate en aangepast.

Page Authority en het algoritme

Om meer grip te krijgen op de werking van het algoritme van Google, zijn er diverse waardes of indicatoren waar je naar kunt kijken. Zo staat Moz bekend om het ontwikkelen van de waardes Domain Authority (DA) en Page Authority (PA). Met Page Authority poogt Moz te voorspellen hoe een specifieke webpagina zal scoren in de zoekresultaten van Google. De autoriteit van een enkele webpagina krijgt een score toegewezen van 1 tot 100. Hoe hoger de score is, hoe groter de kans is dat de desbetreffende webpagina kan scoren.

PA verhogen

De autoriteit van een specifieke pagina krijgt dus een score op een logaritmische schaal van 100 punten. Hierdoor is het logischerwijs eenvoudiger om jouw Page Authority te verhogen als de score wat lager ligt. Een score van 10 verhogen naar 25 is met andere woorden makkelijker dan een score van 65 te verhogen naar ergens in de 80. Wanneer je graag jouw PA waarde wilt verhogen, dan kun je een aantal stappen ondernemen.

Zo is het ten eerste aan te raden om met enige regelmaat content te plaatsen of bij te werken op de desbetreffende webpagina. Hoe goed is de content geoptimaliseerd? Dit is namelijk een van de aspecten waar de zoekmachines op letten. Daarnaast is relevantie belangrijk. Wordt de pagina veel bezocht? Haken bezoekers snel af als ze erop komen? Zijn er genoeg inkomende links van kwaliteit naar de pagina? Hoe is het gesteld met de algehele SEO strategie? Dit zijn allemaal factoren waar je mee aan de slag kunt gaan als je een hogere Page Authority wilt.

Kritiek

Voordat jij je blindstaart op scores zoals de Page Authority, is het goed om te weten dat het een vergelijkende waarde is. Dat wil zeggen dat de Page Authority geen absolute of concrete score is. Hierdoor is er dus ook nooit een ‘goede’ of juist een ‘slechte’ Page Authority score. Het geeft je eerder een indicatie zodat jij verder aan de slag kunt gaan. Als jouw webpagina namelijk een lage Page Authority krijgt toegewezen, dan weet je dus dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is op de webpagina.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.