Wiki | | SEO |

Linkbuilding: Alles wat je moet weten in 2025.

Inhoudsopgave

Van de meer dan 200 factoren die invloed hebben op de zoekresultaten is linkbuilding een van de bekendste en meest besproken. Hoe meer links er naar jouw website verwijzen, hoe beter, toch? Dat is vandaag de dag een stuk genuanceerder. Het gaat namelijk niet alleen om de kwantiteit maar vooral ook om de kwaliteit van de backlinks naar jouw website. Google heeft zelf bevestigd dat backlinks één van de top 3 ranking factoren is, naast content en het AI Algoritme RankBrain. Dat alleen is al reden genoeg om actief bezig te zijn met het linkprofiel van jouw website.

1. Wat is linkbuilding precies?

Linkbuilding is het actief verkrijgen van backlinks van externe websites naar jouw website. Het doel van linkbuilding is om een hogere waardering voor zoekmachines zoals Google te behalen en daarmee hoger te ranken op bepaalde zoekwoorden.

Backlinks zijn voor Google een belangrijk signaal om relevantie en autoriteit te bepalen. Dit zeggen ze zelf op hun pagina over hoe zoekalgoritmen werken. De manier waarop Google naar backlinks kijkt is redelijk veel veranderd in de afgelopen 10 jaar. De kwaliteit en relevantie van de links is steeds belangrijker geworden. Een natuurlijk linkprofiel heeft een gezonde verdeling in ankerteksten en tussen het aantal backlinks en het aantal domeinen waar deze backlinks vandaan komen.

Linkbuilding is binnen het zoekmachine optimalisatie proces een belangrijk onderdeel. Een zoekmachine hecht grote waarde aan het aantal relevante inkomende links naar een website. De theorie hierachter is vrij simpel. Zoekmachines zien deze links als stemmen voor een website. Des te meer stemmen de website ontvangt, des te belangrijker deze moet zijn volgens de zoekmachines. Immers, waarom zouden mensen anders de moeite nemen om naar jouw website te verwijzen (linken). Niet elke stem is voor Google even belangrijk. Gaat jouw website over dierenvoeding, dan is een stem van de dierenarts meer waard dan die van de fietsenmaker. Dit is wat we bedoelen met relevante backlinks.

Linkbuilden helpt om de posities van je zoekwoorden te verbeteren als de landingspagina’s technisch in orde zijn en goede content bevat. De zoekwoorden van je doelgroep kunnen gevonden worden met behulp van een zoekwoorden onderzoek. Blauwe Monsters helpt jou hierbij.

Advies ontvangen over linkbuilding? Wij maken kosteloos een scan van jouw website en geven vrijblijvend advies.


2. Manieren van linkbuilding

Nu we weten wat linkbuilding is is het tijd om te leren hoe je het uitvoert. Hoe kom je aan backlinks? Er zijn verschillende manieren van linkbuilding te onderscheiden. Ieder met zijn eigen voor en nadelen. Ga bij linkbuilding altijd voor een combinatie van manieren voor een gevarieerd linkprofiel. Hieronder behandelen we vijf verschillende manieren om backlinks te realiseren.


  • Backlinks zelf toevoegen
  • Hierbij ga je zelf verwijzingen naar jouw website plaatsen op het internet. Er zijn veel bedrijvengids websites waar je zelf jouw onderneming aan kan toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn blog comments en social media profielen. Dit type links zijn minder waard in SEO perspectief omdat ze zelf zijn aan te maken.
  • Backlinks vragen (outreach)
  • Een van de meest gebruikte linkbuilding manieren is om backlinks te vragen. Dit proces noemen we: Outreach. Hierbij benader je andere websites met de vraag of zij naar jouw domein, pagina of specifiek artikel willen linken. Het lastige bij deze manier is dat het veel tijd kost en er geen garrantie is dat het nieuwe backlinks oplevert. Daarnaast zijn website eigenaren zich ervan bewust dat een backlink waarde heeft en zullen daarom snel vragen om een vergoeding. Een succesvolle e-mail outreach campagne is een vak apart. Website eigenaren krijgen regematig mails met de vraag of ze een backlink kunnen plaatsen. Als je om backlinks gaat vragen denk dan altijd eerst: “What’s in it for THEM?”. Wat is de toegevoegde waarde voor de site eigenaar om naar jouw website of pagina te linken? Heb jij exclusieve informatie of content? In het hoofdstuk linkbuilding tactieken vind je praktische tips voor het vragen van links.
  • Backlinks verdienen
  • Nog een manier van backlinks krijgen is door ze te verdienen. Bijvoorbeeld door goede allesomvattende content te maken waarbij andere website eigenaren hiernaartoe willen verwijzen. Denk aan unieke informatie, interresante infographics en weetjes. Volgens de richtlijnen van Google zouden alle backlinks onder verdiende backlinks moeten vallen. Zo kan het algoritme namelijk bepalen welke websites en pagina’s relevant zijn. Het creeren van content waar anderen naar willen linken kent soms de vakterm linkbait.
  • Backlinks kopen of ruilen
  • De snelste manier om backlinks te krijgen is door ze te kopen. Vroeger kon je hoge Google posities realiseren door startpaginalinks in bulk op te kopen. Hierdoor kwamen pagina’s zonder relevante content hoog in de zoekmachine. Sindsdien is het algoritme meer gaan kijken naar de combinatie van sterke content en relevante backlinks. Spammy linkbuilding werkt vandaag de dag (gelukkig) niet meer en kan zelfs negatieve gevolgen hebben. Google is tegen het ruilen van links voor middelen, diensten of geld. Echter, bij zoekopdrachten met hoge concurrentie is er bijna altijd sprake van betaalde linkbuilding als je kijkt naar het backlinkprofiel van de top 10 resultaten. Om linkbuilding goed aan te pakken is het verstandig om met een professioneel linkbuilding bureau te werken.
  • Backlinks behouden
  • De laatste linkbuilding manier op deze lijst klinkt misschien een beetje voor de hand liggend maar wordt vaak vergeten. Dit is namelijk het behouden van je verkregen backlinks. Controleer regelmatig of er links verwijzen naar bijvoorbeeld 404 pagina’s. Verder kan je in verschillende SEO software zien of er backlinks verloren zijn gegaan. Als dit het geval is kan je proberen om deze link terug te krijgen.

3. Waar moet je op letten bij linkbuilding?

Als je gaat linkbuilden is het belangrijk dat je bepaalde regels volgt. Een aantal belangrijke punten om op te letten bij linkbuilding lees je hieronder.


  • Relevantie

Relevantie is zeer belangrijk binnen linkbuilden. Een link naar je webshop over sokken heeft geen zin als deze staat op een website van de lokale paardenmanege. Zorg ervoor dat de links die naar je website verwijzen relevant zijn aan de website. Te veel links die irrelevant zijn kan nadelige gevolgen hebben voor je zoekposities.

  • Ankerteksten (Anchor text)

Wanneer je gaat linkbuilden dien je er ook voor te zorgen dat je een gevarieerd ‘ankertekstprofiel’ hebt. De ankertekst is de tekst waar een interne of externe link uit bestaat. Zorg dat het grootste deel naar jouw merknaam linkt, maar varieer hier ook in. Laat een deel van je externe links verwijzen naar een productcategorie of een specifiek merk. Pagina’s met enkel belangrijke zoekwoorden als ankerteksten kunnen mogelijk minder hoog ranken vanwege ”over optimalisatie” ga dus altijd voor een gezonde natuurlijke verhouding in je ankerteksten. Er is niet één winnend recept als het gaat om de verhouding in ankerteksten. Een slimme strategie is om te kijken naar het linkprofiel van de top 10 organische resultaten bij het zoekwoord waar je je op focust en het gemiddelde daarvan na te streven.

  • Soorten ankerteksten
  • Exact match: ”online marketing bureau”
  • Phrase match: ”wat doet een online marketing bureau?”
  • Partial match: ”marketing steeds vaker online”
  • Branded: ”Blauwe Monsters”
  • Naked URL: ”https://blauwemonsters.nl/”
  • Random: ”lees meer of klik hier”
  • Imagelink: ”Alt tekst van een afbeelding”


Voorbeeld van een natuurlijk ankerprofiel. Bron: Matt Diggity

  • Verhouding links naar hoofdpagina / (sub)categorieën

Net als bij de ankerteksten zorg je dat het grootste deel van je links naar het hoofddomein verwijzen. Een percentage van de links kan je echter het best verwijzen naar de pagina’s waarvan je wilt dat ze goed gevonden worden.

  • Waarde van de links

Sommige websites hebben meer ‘autoriteit’ dan andere. Hoe meer autoriteit de website heeft die naar jouw website verwijst, hoe meer de link waard is en hoe meer je hier aan hebt. Een manier om de waarde van een website te bepalen is door te kijken naar de Trust Flow of de Domein Autoriteit.

  • Structureel nieuwe backlinks

Waar je ook op moet letten bij linkbuilding is het tempo waarin er nieuwe links naar jouw website bij komen. Als er opeens honderd links bijkomen op één dag en de weken daarna helemaal geen dan ziet dit er onnatuurlijk uit voor de zoekmachine. De snelheid waarin een website nieuwe backlinks krijgt noemen we link velocity.

4. Het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve linkbuilding

Wat is het cruciale onderscheid tussen kwalitatieve en kwantitatieve linkbuilding? Leer waarom de ene aanpak zich richt op waardevolle links van hoge kwaliteit, terwijl de andere streeft naar een groot aantal links, en begrijp welke benadering het beste is voor jouw linkbuilding strategie.

Kwalitatieve linkbuilding: 

Kwalitatieve backlinks en linkbuilden verwijst naar het verkrijgen van hoogwaardige, relevante en waardevolle backlinks naar je website. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks richt zich op het aantrekken van links van betrouwbare, gezaghebbende en gerelateerde websites. De nadruk van kwalitatieve backlinks ligt op de kwaliteit van de links in plaats van op de hoeveelheid. Enkele kenmerken van kwalitatieve linkbuilding zijn:

  • Backlinks van websites met een goede reputatie en autoriteit in jouw branche of niche.
  • Links die afkomstig zijn van content die relevant is voor jouw eigen website.
  • Natuurlijk verkregen links die het gevolg zijn van zelf geschreven waardevolle en informatieve content.
  • Er is focus op het opbouwen van relaties met andere webmasters en bloggers om organische links te verkrijgen.

Kwantitatieve linkbuilding: 

Kwantitatieve backlinks en linkbuilding is gericht op het verkrijgen van een zo groot mogelijk aantal backlinks naar je website, ongeacht de kwaliteit of relevantie van die links. Dit type linkbuilding legt de nadruk op de hoeveelheid links en kan soms leiden tot praktijken die als spammy worden beschouwd. Enkele kenmerken van kwantitatieve linkbuilding zijn:

  • Het verkrijgen van zoveel mogelijk links, ongeacht waar ze vandaan komen.
  • Minder aandacht voor de relevantie en kwaliteit van de bronnen die naar jouw website linken.
  • Het risico van straffen door zoekmachines zoals Google vanwege onethische linkbuilding praktijken.

Over het algemeen wordt kwalitatieve linkbuilding beschouwd als een meer duurzame en effectieve linkbuilding strategie, omdat het gericht is op het opbouwen van geloofwaardigheid en autoriteit in de ogen van zoekmachines en gebruikers. Kwantitatieve linkbuilding kan snel resultaten opleveren, maar het brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee en kan leiden tot negatieve gevolgen voor je zoekmachinepositie en reputatie online. Het is dus belangrijk om de nadruk te leggen op kwaliteit en relevantie bij linkbuilding inspanningen.

5. Linkbuilding in 2025

Linkbuilden is al jaren lang een bekende SEO strategie om hoger in de zoekresultaten te komen. Door de jaren heen is er al veel geschreven en beweert over linkbuilden als SEO strategie. De kennis en ervaringen in het werkveld zijn steeds beter geworden. SEO-tooling bedrijf Ahrefs heeft een studie gedaan naar de impact van backlinks waarbij ze meer dan één miljard pagina’s hebben onderzocht. De conclusie? Backlinks verhogen je positie in Google. Onderstaande afbeelding laat duidelijk zien dat er een correlatie is tussen het aantal verwijzende domeinen en de ranking in de zoekmachine. Dezelfde correlatie is te zien tussen backlinks en website verkeer.

Je hebt het waarschijnlijk al door: er is enorm veel informatie en content te vinden over het onderwerp linkbuilding. Bij Blauwe Monsters struinen wij het internet af om de juiste kennis te vinden. Zodat jij dat niet hoeft te doen! Bekijk onderstaande video van Ahrefs om te leren wat de status is van linkbuilden anno 2025.

Link Building: Complete Guide to Get Backlinks

5. Linkbuilding strategie

Starten met linkbuilding kan als een drempel aanvoelen. Waar moet je beginnen als er zoveel verschillende informatie over te vinden is? Lees hieronder vier stappen waar je sowieso rekening moet houden als je gaat linkbuilden.

  • Werk aan alle belangrijke onderdelen van SEO voor je begint met linkbuilding

Als je wilt beginnen met linkbuilding, dan is het belangrijk om je SEO strategie leidend te laten zijn in de keuzes die je maakt. Dit houdt in dat een zoekwoordenonderzoek naar de zoekintentie van de beoogde doelgroep de basis is voor het kiezen van de meest belangrijke focus zoekwoorden en bijbehorende long tail zoekwoorden. Uiteraard moet je daarnaast werken aan de andere belangrijke rankingsfactoren, want al deze onderdelen samen hebben uiteindelijk invloed op het succes van linkbuilding.

  • Schrijf linkwaardige content

Met linkwaardige content bedoelen we dat relevante, informatieve en soms tijdloze content. Door zulke content te creëren is de kans groot dat andere websites gaan verwijzen naar jouw content. Maak bijvoorbeeld een kennisbank, nieuwssectie of iets wat er op lijkt. Dit is een uitstekende manier om je bezoekers van meer informatie te voorzien, op meer zoekwoorden een ranking te krijgen, je autoriteit te tonen en om meer links te vergaren.

  • Analyseer je concurrentie

Het is goed om te weten wat het verschil is tussen jou en je belangrijkste concurrenten. Zet bijvoorbeeld voor een belangrijke pagina de grootste concurrenten op een rij en meet het linkprofiel met een softwaretools zoals SEMrush, Ahrefs of Moz. Vervolgens kun je snel zien wat het verschil is met de concurrentie en of je op het gebied van linkbuilding misschien wel een achterstand of voorsprong hebt. Bovendien zie je op die manier snel hoe actief je concurrenten zijn en waar hun focus ligt.

  • Kies een set focus zoekwoorden met URL’s

Voor elke website zijn er wel bepaalde zoekwoorden die het meest belangrijk zijn. Dit kan ontstaan doordat de vraag van de doelgroep hoog is of omdat het gewoon het belangrijkste product of dienst is voor je website. Voor een sterke linkbuilding strategie is het dan ook belangrijk om deze zoekwoorden te bepalen. Denk hierin na over de zoekintentie van een zoekwoord. Zo zijn conversie gestuurde zoekwoorden zoals ‘jas kopen’ natuurlijk zeer interessant, omdat de intentie er al op gericht is om uiteindelijk een jas te gaan kopen. Let ook op het zoekvolume, de huidige ranking van zoekwoorden en kies voor een goede spreiding van verschillende zoekwoorden.

6. Linkbuilding tactieken

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding aan te pakken. Hieronder worden een aantal linkbuilding tactieken beschreven. Het is belangrijk om op meerdere paarden in te zetten als het aankomt op je linkbuilding manieren. Probeer verschillende technieken om zo een kwalitatief linkprofiel op te bouwen.

  • Outreach

Het woord outreach is letterlijk vertaald: bereik. Outreach is een linkbuilding strategie waarbij je mensen benadert die mogelijk interesse hebben in het linken naar jouw content. Als je bijvoorbeeld een blog hebt geschreven over: met de fiets naar werk gaan is gezond. Dan kan je websites benaderen die gaan over fietsen, gezondheid en werk, met de vraag of ze willen linken naar jouw artikel.

  • Broken linkbuilding

Broken linkbuilding is een van de meest efficiënte en krachtige manieren van linkbuilden. Open een SEO tool en typ daar het domein van een grote website in binnen jouw branche. Ga na of deze site broken links heeft. De meeste grote websites hebben altijd wel wat broken links. Stel je voor dat deze website een artikel heeft geschreven over ‘5 tips om veel followers te krijgen op je YouTube vlog’. In dit artikel wordt gelinkt naar het originele artikel waarop het artikel is gebaseerd. Deze pagina is echter niet meer actief en het betreft dus een kapotte link. Wat je doet is zelf een goed artikel schrijven over het zelfde onderwerp. Je mailt de beheerder dat zijn link op die betreffende pagina niet meer werkt en of deze misschien naar jouw artikel wil linken. Vervolgens kan je op zoek gaan of er meerdere websites zijn die naar het originele ‘dooie’ artikel hebben gelinkt. Ook deze webmasters kan je een verzoek doen om de kapotte link te vervangen voor een link naar jouw website.

  • Digital PR

Linkbuilding heeft een raakvlak met traditionele Public Relations. Waar je bij PR kijkt hoe je in de media komt kijk je bij linkbuilding hoe in in de digitale media komt. Daarom kent linkbuilding ook wel de term Digital PR. Een persbericht met bijzonder nieuws kan online opgepakt worden door nieuwssites waardoor je backlinks kan krijgen. Hier kan je actief op inspelen door nieuwswaardige content te maken en dat te delen met andere websites in ruil voor een verwijzing.

  • Gastbloggen

Bij gastbloggen schrijf je een artikel voor de website van iemand anders in ruil voor een verwijzing naar jouw eigen website. Dit is een populaire linkbuilding manier omdat beide partijen hier iets aan hebben. De schrijver krijgt een backlink en de website eigenaar krijgt geschreven content. Dit werkt vooral als jij expert bent binnen jouw niche en als autoriteit in de markt goede inhoudelijke artikelen kan schrijven.

  • Link ruilen

Links ruilen of kopen. Het is officieel niet de wens van Google en toch maakt elke online retailer die goed zichtbaar wil zijn op concurrerende woorden er gebruik van. Zelfs de bekende SEO websites zelf maken er gebruik van. Veel van deze SEO goeroes zeggen deze methode zelf af te keuren maar als je in de footer van hun website op ‘Partners’ klikt staat er vaak dat er mogelijkheden zijn om op deze pagina genoemd te worden.

  • Product testing

Een andere manier is product testing. Stuur je product op naar een bloggers en influencers binnen jouw markt en vraag of ze je product willen testen en reviewen, en of ze daar een linkje naar jouw website bij willen zetten. Eigenlijk betaal je in dit geval met een gratis product.

  • Skyscraper techniek

Zoek een relevante pagina of artikel met veel backlinks en hoge organische posities. Vervolgens maak je deze pagina na, maar dan veel beter. Benader de websites die verwijzen naar de oorspronkelijke pagina en vraag of ze naar jouw (veel betere) pagina willen verwijzen.

  • Infographics maken

Visuele content is steeds belangrijker. Met alleen woorden komt een boodschap vaak lastig over, zeker als het over complexe onderwerpen gaat. Infographics maken het mogelijk om dingen uit te leggen op een visuele manier. Als jij een goede infographic maakt met waardevolle informatie over een onderwerp binnen jouw branche willen andere website eigenaren in de markt deze ook gebruiken. Op deze pagina zijn bijvoorbeeld meerdere afbeelding gebruikt van andere website. Met daarbij een link naar de originele bron.

  • Links claimen

Links claimen is simpel gezegd het opeisen van backlinks. Bijvoorbeeld als iemand over Blauwe Monsters schrijft maar geen backlink erbij voegt. Links claimen werkt vaak omdat de content al over jou of jouw bedrijf gaat. Hoe ontdek je deze links? Simpel, zoek op jouw bedrijfsnaam en zoek naar pagina’s zonder backlink.

8. Wat zijn de stappen/onderdelen die eerst op orde moeten zijn voordat je gaat linkbuilden?

Een effectieve SEO strategie bestaat doorgaans uit drie essentiële pijlers: Content, Techniek en Linkbuilding. Voordat je begint met linkbuilding als onderdeel van je SEO strategie, is het van cruciaal belang om te zorgen dat de fundamenten, namelijk Content en Techniek, op orde zijn. Deze twee componenten vormen de basis waarop je een effectieve linkbuildingstrategie kunt bouwen.

Content

Kwalitatieve content is de kern van elke succesvolle SEO-strategie. Voordat je gaat linkbuilden, moet je zorgen dat je website beschikt over hoogwaardige, relevante en boeiende content. Dit heeft diverse voordelen:

  • Relevante content: Content moet aansluiten bij de zoekwoorden en zoekvragen die relevant zijn voor jouw doelgroep en branche. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je website over gaat.
  • Informatieve inhoud: Content moet waarde toevoegen voor bezoekers door nuttige informatie te verstrekken, vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
  • Structuur en organisatie: Zorg voor een duidelijke en overzichtelijke structuur op je website. Dit maakt het voor zowel zoekmachines als bezoekers gemakkelijker om de inhoud te begrijpen en te vinden.
  • Regelmatige updates: Blijf je content up-to-date houden. Dit toont aan dat je site actueel is, wat zoekmachines waarderen.

Techniek

De technische aspecten van je website zijn net zo belangrijk als de inhoud zelf. Voordat je je gaat richten op linkbuilding, moet je ervoor zorgen dat de technische infrastructuur van je website goed is geoptimaliseerd. Enkele belangrijke technische overwegingen zijn:

  • Snelheid: Zorg ervoor dat je website snel laadt, aangezien paginasnelheid een belangrijke factor is voor zowel zoekmachineoptimalisatie als gebruikerservaring.
  • Mobielvriendelijkheid: Je site moet goed functioneren op mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen via smartphones en tablets zoeken.
  • Crawlbaarheid: Maak je website gemakkelijk toegankelijk voor zoekmachines, zodat ze al je pagina’s kunnen indexeren.
  • Zoekmachinevriendelijke URL’s: Gebruik duidelijke, begrijpelijke URL-structuren voor je pagina’s.
  • Beveiliging: Zorg voor een veilige website met HTTPS om zowel bezoekers als zoekmachines gerust te stellen.

Als je content en techniek op orde zijn, leg je een solide basis voor een succesvolle linkbuildingstrategie. Kwalitatieve links leiden naar kwalitatieve content en technisch sterke websites, waardoor je de kans vergroot om hoger te rangschikken in zoekresultaten en meer verkeer naar je site te trekken. Linkbuilding kan pas zijn volledige potentieel bereiken wanneer deze twee fundamenten stevig staan.

9. Wat zijn de belangrijkste voordelen van het hebben van een linkbuild strategie?

Het verkrijgen en aanschaffen van kwalitatieve backlinks speelt een belangrijke rol bij het hoger ranken in zoekmachines en het versterken van de domein autoriteit. De kwaliteit van deze links speelt hierbij een cruciale rol. Het is van groot belang dat de websites die naar jou linken, aansluiten bij jouw branche. Backlinks van branche-gerelateerde websites dragen aanzienlijk bij aan de waarde van je online aanwezigheid, terwijl links van websites zonder relevante inhoud minder impact hebben. Met name autoritaire websites met waardevolle content zijn waardevol voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO) inspanningen. Hier zijn de belangrijkste voordelen van het hebben van een linkbuild strategie:

  • Verbeterde rangschikking in Google
  • Relevante backlinks dragen bij aan het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel
  • Verhoogde geloofwaardigheid door links van hoge autoriteit
  • Linkbuilding draagt bij aan een grotere betrouwbaarheid en reputatie
  • Toename in organisch verkeer
  • Toename van de omzet dankzij een groter aantal websitebezoekers

10. Welke tools gebruikt Blauwe Monsters bij het uitvoeren van een Linkbuild analyse?

Bij Blauwe Monsters voeren we backlink analyses uit met verschillende tools. SEMrush, Ahrefs, MOZ en Majestic. Deze instrumenten verschaffen ons waardevolle inzichten in backlinks en website autoriteit en vormen een essentieel onderdeel van onze benadering, waarbij we ons richten op het leveren van onderbouwde resultaten voor onze klanten.

SEMrush

Bij Blauwe Monsters maken we gebruik van SEMrush om internationaal en nationaal verkeer via backlinks te analyseren. In combinatie met gegevens van Ahrefs en andere tools beoordelen we de waarde van een specifieke website. Als een website een hoge geschatte waarde heeft, duidt dit op een sterke autoriteit en een dominante positie binnen een markt.

Ahrefs

Ahrefs is onze go to tool om de ‘domain rating’ te bepalen. Bovendien gebruiken we deze tool om organisch verkeer te vergelijken, vaak in combinatie met SEMrush. Beide tools hebben toegang tot afzonderlijke databases, wat kan leiden tot variaties in organische waardebepaling.

MOZ

Met MOZ onderzoeken kan de correlatie tussen concurrentie en de positie van websites in zoekresultaten onderzocht worden. Daarnaast gebruiken we deze tool om een spam score toe te kennen.

Majestic

Bij Blauwe Monsters gebruiken we Majestic om de Trust Flow en Citation Flow te analyseren. We maken ook gebruik van deze tool om inzicht te krijgen in domeinen en de verdeling van ankerteksten. Vaak combineren we de gegevens van Majestic met die van Ahrefs om zo tot de meest betrouwbare resultaten te komen.

11. Internationaal linkbuilding bij Blauwe Monsters

Is jouw website actief in het buitenland en wil je daar je organische posities verhogen? Grote kans dat je aan de slag moet gaan met internationale linkbuilding. Bij Blauwe Monsters kunnen we gebruik maken van een uitgebreid netwerk met internationale linkbuilding mogelijkheden. Wij zijn onder andere actief in de volgende verschillende Europese landen:

  • Engeland
  • Frankrijk
  • Spanje
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • België
  • Duitsland

Wanneer is internationaal linkbuilden interessant?

Internationaal linkbuilden kan aantrekkelijk zijn in diverse situaties. Als je bedrijf wereldwijd opereert en producten of diensten aanbiedt in verschillende landen of talen, kan internationaal linkbuilden je helpen om je aanwezigheid en zichtbaarheid in die markten te vergroten. Ook voor bedrijven met meerdere vestigingen over de hele wereld kan internationaal linkbuilden nuttig zijn om de lokale zoekresultaten voor elke vestiging te verbeteren en potentiële klanten te helpen de dichtstbijzijnde locatie te vinden.

Online bedrijven, zoals e-commerce, die wereldwijd klanten bedienen, kunnen internationaal linkbuilden gebruiken om een breder internationaal publiek aan te trekken. Ook voor bedrijven in nichemarkten die internationaal willen concurreren, kan linkbuilding helpen om als een autoriteit in die branche te worden erkend, ongeacht waar je doelgroep zich bevindt.

Door de juiste content op je eigen website en een goede autoriteit van externe links, liggen goede organische posities in het vooruitzicht. Voor het uitbesteden van internationale linkbuilding ben jij bij Blauwe Monsters dus aan het goede adres.

12. Het belang van interne linkbuilding

Bij linkbuilding wordt vaak alleen gedacht aan externe links, echter mogen de interne links niet vergeten worden. Interne links afkomstig van andere pagina’s binnen hetzelfde domein. Deze links kunnen in de tekst staan maar ook in de header, in de footer, of zelfs in navigatiemenu’s. Het mooie aan interne linkbuilding is dat je het zelf 100% in eigen handen hebt. Terwijl externe backlinks afhankelijk zijn van externe websites die naar de jouwe linken, kun je intern zelf bepalen welke pagina’s op je eigen website met elkaar verbonden zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om de gebruikerservaring te verbeteren, de hiërarchie van je website te bepalen en je content effectief te organiseren.

Wat zijn voordelen van interne links?

Interne en externe links hebben beide een rol in zoekmachine optimalisatie, beide hebben verschillende voordelen voor je website. Dit zijn enkele voordelen van het verwerken van interne links op je webpagina:

  1. Verbeterde navigatie: Interne links kunnen bezoekers helpen gemakkelijker door je website te navigeren. Door relevante links in je content op te nemen, geef je gebruikers de kans om gerelateerde informatie te vinden, wat de algehele gebruiksvriendelijkheid van je site bevordert.
  2. Versterking van Pagina Autoriteit: Door belangrijke pagina’s op je site met elkaar te verbinden, stroomt linkwaarde (PageRank) gemakkelijker door je website. Dit kan de algemene autoriteit van je site in de ogen van zoekmachines verhogen.
  3. Benadrukken van relevante content: Interne links stellen je in staat om de relevantie van je content te benadrukken. Je kunt oudere blogposts koppelen aan recente artikelen of gerelateerde productpagina’s tonen, wat de kans vergroot dat bezoekers langer op je site blijven en meer pagina’s bekijken.
  4. SEO optimalisatie: Het slim toepassen van interne links kan zoekmachines helpen begrijpen welke pagina’s op je site het belangrijkst zijn. Hierdoor kunnen ze deze pagina’s beter indexeren en rangschikken.

Kortom, als onderdeel van een uitgebreide linkbuildingstrategie kunnen interne links een groot verschil maken in de prestaties en zichtbaarheid van je website.

13. Linkbuilding werkwijze van Blauwe Monsters

  1. Kennismaking
  2. We horen graag waarom jij SEO en linkbuilding wilt inzetten en wat de verwachtingen zijn. Nadat we elkaar gesproken hebben gaan wij aan de slag met een uitgebreide analyse voor een vrijblijvend eerste linkbuilding advies;
  3. Nulmeting en Linkbuilding analyse
  4. Wij starten altijd met een nulmeting om de huidige situatie van het domein in kaart te brengen en om goed mee te kunnen denken met doelstellingen. Bij de linkbuilding analyse kijken we onder andere naar:
  5. – Rankings in de zoekmachine
  6. – Backlink- en ankertekstenprofiel
  7. – SEO waardes zoals DA, TF, CF en DR
  8. – Organische concurrenten
  9. – Andere SEO onderdelen zoals Techniek en Content;
  10. Starten met linkbuilding
  11. Samen maken we de keuze op welke zoekwoorden gelinkbuild gaat worden en vragen wij links aan voor je belangrijkste pagina’s;
  12. Maandelijkse rapportage
  13. Maandelijks ontvang je een rapportage van jouw toegewezen Blauwe Monsters SEO expert. In dit overzicht vind je de posities in de zoekmachine en geplaatste links. De rapportage gaat via Google Data Studio en bevat extra nuttige informatie door koppelingen met Google Analytics en Google Search Console eraan toe te voegen;
  14. Evalueren en optimaliseren
  15. Op basis van de meetbare resultaten evalueren we de samenwerking. Waar nodig optimaliseren we verder om topposities en waardevol verkeer te realiseren.

Waarom samen met Blauwe Monsters linkbuilden?

Linkbuilding uitbesteden doe je niet zomaar bij elke partij. Bij linkbuilden gaat het niet zozeer om de kwantiteit (de hoeveelheid links), maar juist om de kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door de relevantie van de link (gaat de website die linkt over een gelijkwaardig onderwerp) en de autoriteit van de website die naar je website linkt (is het iemand die zelf ook veel stemmen heeft ontvangen). We hebben dankzij onze 10+ jaar ervaring als SEO bureau een groot marketing netwerk opgebouwd, zodat we instaat zijn om websites in verschillende marktsegmenten goed te promoten. Wij werken niet op contractbasis omdat wij de klant willen laten profiteren van onze flexibele werkwijze. Een SEO specialist inhuren voor hulp met linkbuilding is een verstandig idee.

Wil jij na het lezen van deze pagina starten met linkbuilding? Wij maken kosteloos een scan van jouw website en geven vrijblijvend advies.


14. Een overzicht van do’s en don’ts bij linkbuilding

Dit is een kort overzicht van de belangrijkste do’s en don’ts voor externe linkbuilding, een essentieel aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) waarmee websites hun online zichtbaarheid en rangschikking in zoekmachines kunnen verbeteren.

Do’s:

  1. Kwaliteit boven kwantiteit: Concentreer je op het verkrijgen van kwalitatieve links van hoogwaardige en relevante websites in plaats van talloze zwakkere links. Kwalitatieve links dragen meer bij aan zoekmachine optimalisatie.
  2. Natuurlijk ogende links: Zorg ervoor dat je links er natuurlijk uitzien voor zoekmachines. Vermijd overmatig gebruik van exacte ankerteksten en varieer de tekst rond jouw links. Dit is een belangrijk onderdeel van je linkbuilding campagne.
  3. Relevante kwalitatieve content: Creëer waardevolle en relevante content op je website. Kwalitatieve content trekt natuurlijke backlinks aan van andere websites, zo kan je natuurlijk kwalitatieve backlinks verdienen.
  4. Monitoring: Het is belangrijk dat je backlink profiel monitort. Door het monitoren van je backlink profiel kan je gebroken of schadelijke externe links identificeren en te herstellen.
  5. Gevarieerd linkprofiel: Een gevarieerd linkprofiel is een sleutelfactor in een succesvolle linkbuildingstrategie. Bij een linkbuilding strategie draait alles om kwaliteit boven kwantiteit, en dit geldt zeker ook voor de links die naar jouw website verwijzen. Een gevarieerd linkprofiel betekent dat u niet alleen streeft naar een groot aantal links, maar ook naar diversiteit in de bronnen, het type links en de ankerteksten die naar jouw site verwijzen.

Don’ts:

  1. Over-optimalisatie: Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden in ankerteksten en op je website. Dit wordt als spam beschouwd.
  2. Geautomatiseerde linkbuilding-tools: Het gebruik van geautomatiseerde tools om links te genereren is riskant en kan leiden tot straffen.
  3. Linkruil: Linkruilpraktijken kunnen negatieve gevolgen hebben voor jouw SEO. Zoekmachines kunnen dit als manipulatief beschouwen.
  4. Negeren van de gebruikerservaring: Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is en dat jouwcontent relevant en waardevol is voor je bezoekers. Dit bevordert het natuurlijke genereren van links.
  5. Negeren van nofollow-links: Hoewel nofollow-links niet direct bijdragen aan jouw SEO, kunnen ze nog steeds waardevol zijn voor verkeer en autoriteit.

Onthoud dat linkbuilding een langetermijnstrategie is, en het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Houd u aan de richtlijnen van zoekmachines en concentreer u op het opbouwen van een natuurlijk, waardevol linkprofiel om jouw online aanwezigheid te versterken.

15. Veelgestelde vragen over Linkbuilding:

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website. Het doel van linkbuilding is om meer website bezoekers te realiseren.

Hoe werkt linkbuilding?

Zoekmachines zoals Google zien links naar jouw website als aanbevelingen en stemmen. Hierdoor stijgt de autoriteit van jouw domein. Een hogere autoriteit en meer van de juiste aanbevelingen zorgen voor hogere posities in de zoekresultaten. Hierdoor is linkbuilding een essentieel onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Wat is interne linkbuilding?

Naast externe backlinks bestaan er ook interne links. Dit zijn links afkomstig van andere pagina’s binnen hetzelfde domein. Deze links kunnen in de tekst staan maar ook in de header of in de footer. In tegenstelling tot externe linkbuilding heb je bij interne linkbuilding zelf 100% controle.

Wat kost linkbuilding?

Hoeveel linkbuilding kost verschilt per aanpak. Bij outreach kost het vooral veel tijd om website eigenaren te vinden die een backlink naar jouw website willen plaatsen. Er zijn veel websites die tegen betaling een backlink voor je willen plaatsen. Deze kosten kunnen per backlink hoog oplopen afhankelijk van het aantal bezoekers en de autoriteit van de website die naar je linkt.

Voor wie is linkbuilding geschikt?

Linkbuilding is eigenlijk een waardevolle aanvulling op de groeistrategie van elke website, ongeacht of je een B2B onderneming, een B2C webshop, een lead generatie platform of een e-commerce site beheert. Door linkbuilding te implementeren, verbeter je je positie in Google en vergroot je uiteindelijk het verkeer naar je site.

Wat kost linkbuilden?

Er bestaan verschillende manieren voor het uitvoeren van linkbuilding. Een optie is om dit kosteloos te doen door eigenhandig links aan te vragen bij andere websites. Aan de andere kant is er de mogelijkheid om te investeren in betaalde linkbuilding, waarbij je een bedrag betaald per aangevraagde link. De keuze tussen deze benaderingen wordt bepaald door je specifieke doelstellingen, wat de grote van het beschikbare linkbuildingbudget bepaalt.

Waarom linkbuilding uitbesteden?

Het zelf uitvoeren van een linkbuilding strategie brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals het mogelijk verliezen van je posities in de SERP, onverwachte kosten en het behalen van beperkte resultaten. Als je echter besluit om linkbuilding uit te besteden, kun je rekenen op een doordachte strategie die is ontwikkeld door experts, waardoor je meer zekerheid hebt over het behalen van succes.

Wanneer is een link relevant?

Het is erg belangrijk dat de verwijzende website relevant is voor jouw product of dienst. Dit kan je bepalen door de desbetreffende website te analyseren. Waar wordt over geschreven? Waar is de site op gericht? Denk bijvoorbeeld aan een website wat is ingericht op sport artikelen. Deze is alleen relevant voor bedrijven in dezelfde sector.