Linkbuilding: Alles wat je moet weten in 2021

linkbuilding in 2021

Op deze pagina:

 1. Drie manieren van linkbuilding
 2. Waar je op moet letten bij linkbuilding
 3. Linkbuilding in 2021
 4. Linkbuilding strategieën
 5. Werkwijze van Blauwe Monsters
 6. Veelgestelde vragen over linkbuilding

Waarom linkbuilden?

Van de meer dan 200 factoren die invloed hebben op de zoekresultaten is linkbuilding een van de bekendste. Hoe meer links er naar jouw website verwijzen, hoe beter, toch? Dat is niet helemaal waar. Het gaat namelijk niet alleen om de kwantiteit maar vooral ook om de kwaliteit van de links naar jouw website. Google heeft zelf bevestigd dat linkbuilding één van de top 3 ranking factoren is, naast content en AI Algoritme RankBrain. Dat alleen is al reden genoeg om actief bezig te zijn met het linkprofiel van jouw website.

Links zijn voor Google een belangrijk signaal om relevantie en autoriteit te bepalen. Dit zeggen ze zelf op hun pagina over hoe zoekalgoritmen werken. De manier waarop Google naar backlinks kijkt is redelijk veel veranderd in de afgelopen 10 jaar. Vroeger kon je makkelijk de zoekmachine manipuleren door het creëren van sitewide links, tegenwoordig heeft dat geen (positief) effect meer. De kwaliteit van de links is steeds belangrijker geworden. Een natuurlijk linkprofiel heeft een gezonde verdeling tussen het aantal backlinks en het aantal domeinen waar deze backlinks vandaan komen.

Linkbuilding is binnen het zoekmachine optimalisatie proces een belangrijk onderdeel. Een zoekmachine hecht grote waarde aan het aantal relevante inkomende links naar een website. De theorie hierachter is vrij simpel. Zoekmachines zien deze links als stemmen voor een website. Des te meer stemmen de website ontvangt, des te belangrijker deze moet zijn volgens de zoekmachines. Immers, waarom zouden mensen anders de moeite nemen om naar jouw website te verwijzen (linken). Linkbuilden helpt om de posities van je zoekwoorden te verbeteren als de landingspagina’s technisch in orde zijn en goede content bevat. De zoekwoorden van je doelgroep kunnen gevonden worden met behulp van een zoekwoorden onderzoek. Blauwe Monsters helpt jou hierbij. Neem contact op!

3 manieren van linkbuilding

Er zijn drie verschillende manieren van linkbuilding te onderscheiden. Ieder met zijn eigen voor en nadelen. Ga bij linkbuilding altijd voor een combinatie voor een gevarieerd linkprofiel.

 1. Backlinks zelf creëren
  Hierbij ga je zelf verwijzingen naar jouw website plaatsen op het internet. Een voorbeeld hiervan is om een pagina aan te maken op Wikipedia. Ook blog comments en social media profielen zijn backlinks die je zelf kan creëren. Dit type links zijn minder waard in SEO perspectief omdat ze zelf zijn aan te maken.

 2. Backlinks kopen
  De snelste manier om backlinks te krijgen is door ze te kopen. Vroeger kon je hoge Google posities realiseren door startpaginalinks in bulk op te kopen. Hierdoor kwamen pagina’s zonder relevante content hoog in de zoekmachine. Sindsdien is het algoritme meer gaan kijken naar de combinatie van sterke content en relevante backlinks. Google is tegen het ruilen van links voor middelen, diensten of geld. Echter, bij zoekopdrachten met hoge concurrentie is er vaak sprake van betaalde linkbuilding als je kijkt naar het backlinkprofiel van de top 10 resultaten.

 3. Backlinks verdienen
  De derde manier hoe je backlinks kunt krijgen is door ze te verdienen. Bijvoorbeeld door goede allesomvattende content te schrijven waarbij andere website eigenaren hiernaartoe willen verwijzen. Een van de meest bekende manieren om backlinks te verdienen is doormiddel van outreach. Hierbij benader je andere websites met de vraag of zij naar jouw domein, pagina of specifiek artikel willen linken. Het lastige bij deze manier is dat het veel tijd kost en er geen garrantie is dat het nieuwe backlinks oplevert. Daarnaast zijn website eigenaren zich ervan bewust dat een backlink waarde heeft en zullen daarom snel vragen om een vergoeding.

Waar moet je op letten bij linkbuilding?

Als je gaat linkbuilden is het belangrijk dat je bepaalde regels volgt. Een aantal belangrijke regels zijn:

 • Relevantie

Relevantie is zeer belangrijk binnen linkbuilden. Een link naar je webshop over sokken heeft geen zin als deze staat op een website van de lokale paardenmanege. Zorg ervoor dat de links die naar je website verwijzen relevant zijn aan de website. Teveel links die irrelevant zijn kan nadelige gevolgen hebben voor je zoekposities.

 • Ankerteksten (Anchor text)

Wanneer je gaat linkbuilden dien je er ook voor te zorgen dat je een gevarieerd ‘ankertekstprofiel’ hebt. De ankertekst is de tekst waar een interne of externe link uit bestaat. Zorg dat het grootste deel naar jouw merknaam linkt, maar varieer hier ook in. Laat een deel van je externe links verwijzen naar een productcategorie of een specifiek merk. Pagina’s met enkel belangrijke zoekwoorden als ankerteksten kunnen mogelijk minder hoog ranken vanwege ”over optimalisatie” ga dus altijd voor een gezonde natuurlijke verhouding in je ankerteksten. Er is niet één winnend recept als het gaat om de verhouding in ankerteksten. Een slimme strategie is om te kijken naar het linkprofiel van de top 10 organische resultaten bij het zoekwoord waar je je op focust en het gemiddelde daarvan na te streven.

 • Soorten ankerteksten
  • Exact match: ”online marketing
  • Phrase match: ”wat doet een online marketing bureau?”
  • Partial match: ”marketing steeds vaker online
  • Branded: ”Blauwe Monsters
  • Naked URL: ”https://blauwemonsters.nl/
  • Random: ”lees meer
  • Image: ”Alt tekst van een afbeelding
 • Verhouding links naar hoofdpagina / (sub)categorieën

Net als bij de ankerteksten zorg je dat het grootste deel van je links naar het hoofddomein verwijzen. Een percentage van de links kan je echter het best verwijzen naar de pagina’s waarvan je wilt dat ze goed gevonden worden.

 • Waarde van de links

Sommige websites hebben meer ‘autoriteit’ dan andere. Hoe meer autoriteit de website heeft die naar jouw website verwijst, hoe meer de link waard is en hoe meer je hier aan hebt. Een goede manier om de waarde van een website te bepalen is de ‘MoZ toolbar’.

Linkbuilding in 2021

Linkbuilden is al jaren lang een bekende SEO strategie om hoger in de zoekresultaten te komen. Door de jaren heen is er al veel geschreven en beweert over linkbuilden als SEO strategie. De kennis en ervaringen in het werkveld zijn steeds beter geworden. SEO-tooling bedrijf Ahrefs heeft een studie gedaan naar de impact van backlinks waarbij ze meer dan één miljard pagina’s hebben onderzocht. De conclusie? Backlinks verhogen je positie in Google. Onderstaande afbeelding laat duidelijk zien dat er een correlatie is tussen het aantal verwijzende domeinen en de ranking in de zoekmachine. Dezelfde correlatie is te zien tussen backlinks en website verkeer.

backlinks impact posities

Je hebt het waarschijnlijk al door: er is enorm veel informatie en content te vinden over het onderwerp linkbuilding. Bij Blauwe Monsters struinen wij het internet af om de juiste kennis te vinden. Zodat jij dat niet hoeft te doen! Bekijk onderstaande video van Ahrefs om te leren wat de status is van linkbuilden anno 2020.

Link Building: Complete Guide to Get Backlinks in 2020

Linkbuilding strategie

Er zijn verschillende manieren om linkbuilding aan te pakken. Hieronder worden vijf linkbuilding strategieën beschreven. Het is belangrijk om op meerdere paarden in te zetten als het aankomt op je linkbuilding strategie. Probeer verschillende technieken om zo een kwalitatief linkprofiel op te bouwen.

Skyscraper techniek

Situatieschets:
Je hebt een blog over gezondheid in het algemeen en schrijft daar structureel tips over hoe mensen zich gezonder en gelukkiger kunnen voelen. Je besluit dat je een goede positie in de zoekmachine wil bemachtigen op het zoekwoord ‘omgaan met depressie’ (zoekvolume 880).

Met de skyscraper techniek ga je besluiten om een super goed artikel te schrijven. Voordat je het artikel gaat schrijven ga je opzoek naar de 30 meest waardevolle websites die relevant zijn aan dit onderwerp. Als je deze in kaart hebt ga je de personen achter deze websites benaderen. Je geeft aan dat je met een artikel bezig bent over hoe men om moet gaan met een depressie. Je vraagt ze of ze input kunnen aangeven aan het artikel omdat je hun erkend als experts binnen dit onderwerp.

Ga na welke tips je kan gebruiken voor je artikel en schrijf een super goed blog.

Zodra deze online staat benader je de mensen die je eerder om input hebt gevraagd. Geef aan dat je ze dankbaar bent met de hulp voor het artikel en vraag of ze het leuk vinden om het artikel te delen en naar te linken vanaf hun website. Omdat deze experts het gevoel hebben te hebben meegewerkt aan het artikel zullen zij eerder geneigd zijn om naar je te linken. Op deze manier kan je op snelle wijze veel linkjuice naar je pagina creëren van verschillende domeinen.

Broken linkbuilding

Broken linkbuilding is een van de meest efficiënte en krachtige manieren van linkbuilden.

Open een SEO tool en typ daar het domein van een grote website in binnen jouw branche. Ga na of deze site broken links heeft. De meeste grote websites hebben altijd wel wat broken links. Stel je voor dat deze website een artikel heeft geschreven over ‘5 tips om veel followers te krijgen op je youtube vlog’. In dit artikel wordt gelinkt naar het originele artikel waarop het artikel is gebaseerd. Deze pagina is echter niet meer actief en het betreft dus een kapotte link.

Wat je doet is zelf een goed artikel schrijven over het zelfde onderwerp. Je mailt de beheerder dat zijn link op die betreffende pagina niet meer werkt en of deze misschien naar jouw artikel wil linken.
Vervolgens kan je op zoek gaan of er meerdere websites zijn die naar het originele ‘dooie’ artikel hebben gelinkt. Ook deze webmasters kan je een verzoek doen om de kapotte link te vervangen voor een link naar jouw website.

Outreach

Het woord outreach is letterlijk vertaald: bereik. Outreach is een linkbuilding strategie waarbij je mensen bereikt die mogelijk interesse hebben in het linken naar jouw content. Als je bijvoorbeeld een blog hebt geschreven over: met de fiets naar werk gaan. Dan kan je websites benaderen die gaan over fietsen, gezondheid en werk, met de vraag of ze willen linken naar jouw artikel.

Link ruilen

Links ruilen of zelfs kopen. Het is officieel niet de wens van Google en toch maakt elke online retailer die goed zichtbaar wil zijn op concurrerende woorden er gebruik van. Zelfs de bekende SEO websites zelf maken er gebruik van. Veel van deze SEO goeroes zeggen deze methode zelf af te keuren maar als je in de footer van hun website op ‘Partners’ klikt staat er vaak dat er mogelijkheden zijn om op deze pagina genoemd te worden.

In principe kan Google niet aan een link zien of hier voor betaald is of niet. Waar je wel mee uit moet kijken is dat je links niet grotendeels afkomstig zijn van een ‘netwerk’. Want dan kan het wel eens het geval zijn dat Google dit middels het algoritme herkent.

Product testing

Een andere manier is product testing. Stuur je product op naar een blogger binnen jouw branche en vraag of ze je product willen testen en reviewen, en of ze daar een linkje naar jouw website bij willen zetten.

Linkbuilding werkwijze van Blauwe Monsters

 1. Wij starten met een 0-meting om de huidige posities te bepalen;
 2. Samen maken we de keuze op welke zoekwoorden gelinkbuild gaat worden en vragen wij links aan voor je belangrijkste pagina’s;
 3. Maandelijks ontvang je een overzicht van jouw toegewezen Blauwe Monsters SEO specialist. In dit overzicht vind je de posities in de zoekmachine en geplaatste links. Daarnaast kun je dagelijks zelf inloggen op ons software programma om je zoekposities dagelijks in te zien. Een voorbeeld hoe dit eruit ziet vind je hieronder op onderstaand screenshot van de zoekposities van een van onze klanten.

linkbuilden plaatje

Voorbeeld zoekpositie rankingtool

Waarom samen met Blauwe Monsters linkbuilden?

Linkbuilding uitbesteden doe je niet zomaar bij elke partij. Bij linkbuilden gaat het niet zozeer om de kwantiteit (de hoeveelheid links), maar juist om de kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door de relevantie van de link (gaat de website die linkt over een gelijkwaardig onderwerp) en de autoriteit van de website die naar je website linkt (is het iemand die zelf ook veel stemmen heeft ontvangen). We hebben dankzij onze ervaring als SEO bureau een groot marketing netwerk opgebouwd, zodat we instaat zijn om websites in verschillende marktsegmenten goed te promoten. Wij werken niet op contractbasis omdat wij de klant willen laten profiteren van onze flexibele werkwijze.

Veelgestelde vragen over Linkbuilding:

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website. Het doel van linkbuilding is om meer website bezoekers te realiseren.

Hoe werkt linkbuilding?

Zoekmachines zoals Google zien links naar jouw website als aanbevelingen en stemmen. Hierdoor stijgt de autoriteit van jouw domein. Een hogere autoriteit en meer van de juiste aanbevelingen zorgen voor hogere posities in de zoekresultaten. Hierdoor is linkbuilding een essentieel onderdeel van SEO.

Wat is interne linkbuilding?

Naast externe backlinks bestaan er ook interne links. Dit zijn links afkomstig van andere pagina’s binnen hetzelfde domein. Deze links kunnen in de tekst staan maar ook in de header of in de footer. In tegenstelling tot externe linkbuilding heb je bij interne linkbuilding zelf 100% controle.

Wat kost linkbuilding?

Hoeveel linkbuilding kost verschilt per aanpak. Bij outreach kost het vooral veel tijd om website eigenaren te vinden die een backlink naar jouw website willen plaatsen. Er zijn veel websites die tegen betaling een backlink voor je willen plaatsen. Deze kosten kunnen per backlink hoog oplopen afhankelijk van het aantal bezoekers en de autoriteit van de website die naar je linkt.