Wat zijn: Backlinks?

Een backlink is een verwijzing vanaf een website naar je eigen domein. Het aantal kwalitatieve en relevante verwijzende backlinks bepalen uiteindelijk de waarde van de pagina. Hoe hoger de waarde van je pagina hoe hoger je in de zoekresultaten komt en daardoor meer organische bezoekers krijgt.

Backlinks is een term dat gebruikt wordt binnen linkbuilding. Linkbuilding is het gehele proces waarbij het linkprofiel rondom een website vergroot wordt. Dit wordt ook wel “off-page SEO”genoemd. Hulp nodig met jouw SEO? Linkbuilding uitbesteden kan bij Blauwe Monsters.

Backlinks zijn essentieel voor een sterkere pagina en daardoor een hogere positie in Google. Het is belangrijk dat deze backlinks voor hoge kwaliteit zijn en relevant zijn naar de pagina waarna deze links verwijzen. Voordat je begint met het verzamelen van backlinks is het belangrijk dat je goed in kaart brengt waar je de backlinks naar toe laat linken. Dit doe je door een goede SEO strategie op te zetten.

illustratie backlinks

Kwalitatieve backlinks

Wanneer je backlinks gaat verzamelen is het belangrijk dat deze van kwaliteit zijn. Om de kwaliteit van een backlink te bepalen kijken we naar de volgende aspecten:

  • Domain authority: de geschatte waarde van een domein
  • Trust flow: hoe betrouwbaar is de backlink?
  • Citation flow: het aantal backlinks
  • Relevantie: Hoe relevant is de backlink voor jouw pagina? Bevindt deze zich in dezelfde branche of gaat het over hetzelfde onderwerp?

Hoe kun je backlinks checken?

Er zijn een aantal programma’s waarmee je de waarde van een backlink kan checken. Met Majestic SEO check je de trust flow en citation flow. Via MOZ is de domain authority te checken. Naast het checken van backlinks kun je je website ook op gebroken links checken In de Search Console van je website worden eventuele verbeterpunten weergegeven met daarbij een uitleg hoe je deze verbeterpunten kunt oplossen.