Wat is: Een zoekmachine?

Een zoekmachine is een online bibliotheek waar informatie gevonden kan worden. Door het invoeren van zoektermen krijg je van de zoekmachine een lijst met relevante websites waar je, als het goed is, het antwoord op jouw vraag kunt vinden. Deze lijst wordt de Search Engine Results Page, ofwel SERP, genoemd. Bekende zoekmachines zijn Google, Bing, Yahoo!, Ecosia en DuckDuckGo. 

Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine moet binnen zeer korte tijd in staat zijn om goede resultaten te geven op hetgeen dat ingevuld is in de zoekbalk. Dit doet zo’n zoekmachine door constant alle websites te bezoeken en links te volgen. Dit noemen we crawlen

Het crawlen van websites wordt niet door mensen gedaan, maar programma’s die we spiders of bots noemen zijn hier verantwoordelijk voor. Dit gebeurt op een methodische en geautomatiseerde wijze. Een gecrawlde webpagina wordt namelijk op een aantal factoren beoordeeld door spiders of bots van de zoekmachine. 

Vervolgens worden de gegevens van de gecrawlde webpagina in een index opgeslagen. De zoekmachine gebruikt deze index om uiteindelijk binnen no time te kunnen reageren op jouw zoekopdracht.

Online marketing uitbesteden? Neem dan snel contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Een aantal jaar geleden werd er veel misbruik gemaakt van deze inzichten hoe zoekmachines te werk gaan. Zo gebruikten bedrijven zoekwoorden met een hoog zoekvolume zodat zij daarbij bovenaan kwamen te staan, terwijl hun website niet relevant was en niet aansloot bij de zoekintentie. 

Inmiddels is dit niet meer mogelijk. Zoekmachines kijken nu voornamelijk naar de relevantie en populariteit van websites. Om ervoor te zorgen dat jouw website een goede beoordeling van de zoekmachines ontvangt, kun je zoekmachine optimalisatie, ofwel Search Engine Optimization (SEO), toepassen.

Zoekmachineoptimalisatie is een vorm van online marketing dat je kunt inzetten om op een natuurlijke manier jouw website hoger te laten ranken. Je optimaliseert op het gebied van zoekwoorden, inkomende en interne links, websitestructuur en content

In tegenstelling tot SEA is SEO gratis. Het kost wel meer tijd om hogerop te komen en je hebt geen gegarandeerde positie. Maar, wanneer je eenmaal hoog staat, dan heeft jouw site vaak lang een goede positie.

Zoekmachine adverteren (SEA)

Bij zoekmachine adverteren kom je hoger in de zoekresultaten te staan door te betalen om een advertentie op de zoekpagina te zetten. Deze advertenties komen bovenaan de Search Engine Results Page (SERP) te staan, waardoor ze erg opvallen. 

De precieze plaatsing van een advertentie is afhankelijk van de relevantie en de hoogte van jouw bod. Je betaalt per klik; het zogenaamde Cost per Click (CPC) systeem. Het bieden op zoekwoorden doe je via Google Ads. 

Het voordeel van zoekmachine adverteren is dat je gegarandeerd één van de beste plekken kunt bezitten bij zoekwoorden die voor jou relevant zijn. Je zult hiervan sneller resultaat zien dan bij SEO. De nadelen zijn dat het geld kost en dat jouw webpagina verdwijnt uit de zoekresultaten zodra jouw campagne afgelopen is.

Zoekmachine marketing toepassen?

Blauwe Monsters is gespecialiseerd in zowel zoekmachine optimalisatie als zoekmachine adverteren. Ben je benieuwd wat zoekmachine marketing voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!