Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. SEO is een verzamelnaam voor meerdere processen die bijdragen aan de posities is zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO is om met hogere posities meer websitebezoekers te krijgen.

Het merendeel van de internetters begint zijn of haar zoektocht bij een zoekmachine en het grootste gedeelte gebruikt Google hiervoor. Google heeft een marktaandeel van 92% van de zoekopdrachten. SEO is een zeer belangrijk onderdeel van online marketing en om jouw doelgroep te bereiken. Sterker nog, het zoeken via een zoekmachine is zo gebruikelijk geworden in het dagelijks leven dat Googelen een echt werkwoord is geworden. Vaak denkt iedereen bij SEO gelijk aan de technische aspecten die invloed hebben op meer bovenaan komen in de zoekmachines. Hierbij wordt dan te snel over de vraag heen gestapt; welke zoekers zijn nu voor mij echt het meest relevant?

In alle aspecten van wat SEO is heeft Blauwe Monsters inmiddels veel ervaring en expertise opgebouwd. We volgen alle ontwikkelingen op dit vlak op de voet, waardoor we goed weten hoe we voor jou goede resultaten kunnen boeken in jouw organische vindbaarheid. Wil jij weten wat we op het gebied van SEO voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op om vrijblijvend hierover met ons in gesprek te gaan.

Stap 1: Het bepalen van de meest relevante doelgroep.

Voordat je echt gaat beginnen met optimaliseren is het van belang om eerst een tijdje stil te staan bij wie je doelgroep is en wat voor hen de meest relevante zoektermen zullen zijn om bij je product of dienst te komen. Om deze SEO fase tijdens SEO marketing meer kracht bij te zetten kan een brainstormsessie helpen. Er zijn vaak blinde vlekken in deze fase die er voor kunnen zorgen dat je een aantal relevante zoektermen over het hoofd ziet. Heb jij een aantal zoektermen verzameld? Dan is het mogelijk te onderzoeken hoeveel zoekvolume er zit op deze zoektermen. Dit is het zogenaamde zoekwoorden onderzoek. Het zoekwoorden onderzoek is het zeer belangrijke vertrekpunt van de SEO strategie. Je kunt het zoekwoorden onderzoek doen met verschillende beschikbare tools. Meest gebruikte is de Google Ads Keywordplanner. Deze is onderdeel van je Google Ads account. Je kunt hierin zoekwoorden selecteren en ziet dan het zoekvolume per maand, het gemiddelde bod als je een Google Ads campagne zou doen op dit zoekwoord en wat de concurrentie op dit zoekwoord is. Daarnaast geeft Google een aantal vergelijkbare zoekwoorden op met daarbij dezelfde informatie als zojuist beschreven. Het is namelijk bepalend of je bezoekers op jouw website krijgt of voor jou de meest relevante bezoekers op je website krijgt. Je kunt je voorstellen dat de conversie naar koop bij de laatste vele malen hoger is.

Deze manier van denken is het best te illustreren in een voorbeeld. Stel je hebt een online speelgoedwinkel. Het meest logisch is om te veronderstellen dat je doelgroep zoekt op speelgoed. Of wellicht speelgoed kopen. Ongetwijfeld zal een deel van jouw doelgroep dat ook doen, maar als je een paar stappen verder denkt dan is het ook logisch om te veronderstellen dat een deel van je doelgroep zal zoeken op “Speelgoed kopen voor 3 jarige” etc. Komt deze potentiële klant met deze zoekopdracht op een pagina waar speelgoed voor 3 jarigen wordt aangeboden dan is de kans op conversie vrij groot.

Stap 2: Hoe zorg ik dat mijn website aansluit op de belangrijkste zoektermen.

Om deze vraag binnen SEO goed te kunnen beantwoorden is het allereerst van belang hoe de zoekmachine dit bepaalt. De belangrijkste zoekmachine die er is, is Google. Hoe Google exact bepaalt hoe relevant je website is, is een groot geheim. Ze geven dit niet prijs om daarmee eerlijke concurrentie te creëren. Wat wel bekend is dat Google op basis van een aantal variabelen een formule heeft ontwikkeld om de relevantie te bepalen en daarmee de plek in de zoekmachine ranking bepaald. Dit is het zogenaamde Google algoritme. Google blijft haar zoekmachine steeds verbeteren met allerlei updates. Dit om de zoekers steeds beter van dienst te zijn. Dat maakt wel dat de spelregels om hoog in Google te komen steeds veranderen. Hierdoor is SEO echt een vak apart geworden en kiezen e-commerce bedrijven er steeds vaker voor om hun SEO uit te besteden aan een online marketing bureau. Kort samengevat zijn de onderstaande factoren bij SEO van belang:

Bezoekersverkeer:
Hoe vaak wordt je site bezocht en hoe lang bestaat je site al weegt Google mee in het bepalen van de relevantie.

Links:
Hoeveel collega’s in jouw branche verwijzen met een link naar je site of plaatsen een blog van jou op je website. Hoe meer dat is, hoe relevanter Google je website vindt. Dit onderdeel van SEO wordt ook wel linkbuilding genoemd.

Social media:
Het actief zijn op social media waardoor je interactie hebt met je klanten en met je branchgenoten vindt Google van belang en zal beloont worden met een hogere positie.

Content:
Als we het over wat is SEO hebben dan is de content en dus de inhoud van je website veruit het belangrijkste. Het is de basis en randvoorwaarde van SEO. Als je heel veel links naar jouw website hebt, maar bezoekers constateren vervolgens dat de inhoud voor hun niet relevant is dan zijn die links niet veel waard. Van belang is om per zoekopdracht aparte pagina’s te hebben, zodat de zoeker gelijk relevante informatie vindt die betrekking heeft op zijn of haar zoekopdracht. Vervolgens is het belangrijk dat deze bezoeker makkelijk kan navigeren tussen de verschillende pagina’s. Het intern linken op ke website is ook een onderdeel van wat is SEO.

Techniek:
Het laatste aspect wat bij SEO van belang is, is de techniek. Denk daarbij o.a. aan de laadtijd. Is je website voor alle soorten devices zoals mobiel geschikt en gebruikersvriendelijk?

Stap 3: Hoe schrijf ik kwalitatieve SEO content?

Allereerst is van belang om je content niet voor de zoekmachine te schrijven maar voor je potentiële doelgroep. Van belang is dat de content voor de doelgroep prettig leesbaar is en relevant voor waarnaar ze op zoek zijn. Doe je dit, dan zal in de regel Google je daarvoor belonen. Een aantal aspecten zijn van belang om zoveel mogelijk rekening mee te houden. Zorg dat op de pagina waar je de content voor schrijft het betreffende zoekwoord een aantal keer voorkomt, maar niet te veel. Het teveel laten terugkomen van je zoekwoord wordt ook wel keyword stuffing genoemd. Google ziet dit als manipuleren van de zoekmachine en dit heeft uiteindelijk een negatieve uitwerking op jouw positie binnen Google. Je kunt keyword stuffing vookomen door uzelf steeds te blijven afvragen of de tekst nog prettig leesbaar is en door het gebruik van synoniemen. Google kan in haar analyse ook synoniemen herkennen en weegt deze ook mee in de relevantie.

Verrijk je SEO kennis online

Oké, wat is SEO nu precies? Je kan uren lang lezen over SEO en wat het is. Het belangrijkste is dat je de juiste bronnen raadpleegt voor informatie. In de zoektocht naar de juiste kennis op het gebied van zoekmachineoptimalisatie is er geen enkele plek logischer dan op het internet zelf. Zoek maar is op: Wat is SEO? Online is er enorm veel content te vinden over SEO. Veel van deze informatie is goed, maar er zit ook veel onjuiste of overbodige informatie tussen. Kijk altijd naar de bron om te bepalen of je de informatie kunt vertrouwen of niet. Een goede plek om te beginnen is de Startersgids voor Zoekmachineoptimalisatie van Google zelf. Als grootste zoekmachine in de wereld heeft Google er baat bij dat online content van goede kwaliteit is en dat websites technisch goed te indexeren zijn. Naast Google zijn er nog veel SEO tools en bedrijven die online kennis delen. Voorbeelden hiervan zijn: SEMrush, Ahrefs en SE Ranking. Onderstaande video van Ahrefs leert je in iets meer dan 10 minuten te begrijpen wat SEO precies is.

Wat is SEO? Uitleg door Ahrefs

SEO en Blauwe Monsters:

In grote lijnen heb je hierover belangrijke aspecten van SEO kunnen lezen. Over SEO kan men echter nooit uitgeschreven raken doordat de aspecten die hierin ook van belang zijn enorm groot zijn en zichzelf blijven ontwikkelen. Als je serieuze SEO resultaten wil boeken dan is Blauwe Monsters inschakelen als SEO specialist een heel logische afweging. We beheersen SEO als geen ander en kunnen daarmee ervoor zorgen dat jij je concurrenten passeert in de Google ranking.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van online marketing? Neem contact met ons op via het formulier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.