Email marketing als direct marketing

E-mail marketing is een vorm van direct marketing en behoort tot een van de beste manieren in internet marketing om relaties te behouden. Het kan makkelijk de omzet van uw website verhogen door bijvoorbeeld nieuwe bezoekers aan te trekken, mits correct toegepast. Het is dus zeer resultaat gericht en nog eens snel en goedkoop. Echter doordat er teveel email misbruik plaatsvindt, door spammers, moet je hier als ondernemer voorzichtig mee omgaan zodat dat je niet gezien wordt als iemand die hiermee bezig is en er gewoon de gewenste resultaten ermee boekt.

Wat houdt Email marketing in

Email marketing houdt in dat je als ondernemer regelmatig nieuwsbrieven naar jouw bezoekers en of klanten verstuurt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om allerlei andere materialen te sturen, zoals gerichte promotionele acties naar nieuwe mensen en ook het versturen van reclame binnen de nieuwsbrief van derde partijen. Email marketing kan voor meerdere diverse doeleinden worden gebruikt bijvoorbeeld voor:

 • Verwerven van nieuwe klanten
 • Recruiting van nieuwe klanten, als je iets te verkopen hebt
 • Verhogen van verkoop, vooral aan bestaande klanten
 • Bouwen aan relatiebeheer
 • Verhogen van jouw naamsbekendheid

Waarom email marketing

Tegenwoordig gebruiken steeds meer ondernemers social media om zo in contact te komen met hun klanten, waarbij email steeds minder belangrijker wordt, terwijl dit juist veel dichter in de buurt komt van 1 op 1 communicatie. Een goede email wordt geclassificeerd verstuurd en is persoonlijk voor iedere ontvanger terwijl een facebook-status niet persoonlijk is en iedereen het kan zien. De interacties gemeten via een tweet (twitter) zijn in principe ook niet interessant, omdat het in veel gevallen uit verband wordt getrokken en er ‘ruis’ ontstaat door onnodige discussies.
De belangrijkste voordelen van email marketing zijn:

 • In tegenstelling tot andere media wordt e-mail op verzoek (met toestemming) verzonden.
 • E-mailmarketing is buitengewoon geschikt om potentiële klanten te bereiken op basis van de persoonlijke interesse van de ontvanger.
 • Directe actie. Live zien wat het resultaat van de campagne is
 • Je kunt binnen enkele stappen een grote groep ontvangers berichten.
 • De resultaten (conversie) van jouw e-mailing zijn direct te meten.
 • Lage kosten maar wel een hogere respons is zeer gunstig, dus een direct e-mail campagne is efficiënter dan een direct marketing campagne.
 • Direct marketing effect.
 • Bijna iedereen is ermee bekend en zeer eenvoudig toe te passen.
 • Voordelig, goedkoop.

IT en email marketing

Marketeers kunnen tegenwoordig niet meer zonder informatietechnologie (IT) en gebruiken communicatie apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger om te communiceren, met hun klanten en leveranciers. Dit is alleen maar mooi en effectief, omdat we steeds verder gaan met het personaliseren van de email content. Het wordt op deze manier mogelijk gemaakt om een meer menselijke beleving te creëren voor de ontvanger en de interactie te bevorderen. Vooral mede door het gebruik van mobiel telefoons en tablets worden er nu kortere email content gebruikt en moeten onze berichten afgestemd worden op mobiele gebruikers met kleine schermen. Het gaat allemaal automatisch en sneller.

Kunstmatige intelligentie

Doordat kunstmatige intelligentie steeds verder integreert met email marketing en intelligente systemen alsmaar effectiever kunnen samenwerken met mensen, maken we nog grotere stappen met doeltreffende berichten en individuele content. Kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd, is de technologie die menselijke prestaties probeert te simuleren door te leren, eigen conclusies trekt, ingewikkelde inhoud begrijpt, zo natuurlijk mogelijke dialogen aangaat met mensen, menselijke prestaties verbetert of mensen vervangt bij het uitvoeren van complexe taken. Hierdoor zal de Return-On-Investment (ROI) van email marketing naar een nog hoger niveau getild worden dan we al gewend waren met het personaliseren van email en dynamische content.
We verplaatsen ons tegenwoordig steeds meer in de denkwijze van onze ontvangers en beschouwen ze als individuen, in plaats van alleen een lijst met namen en e-mailadressen. Het is juist deze servicegerichtheid en vertrouwen die klanten (die alleen maar meer digitale media gaan gebruiken) verwachten van bedrijven. Daarbij zal data altijd belangrijk blijven. Het goed vastleggen, delen en het analyseren van leads – en klantendata in jouw organisatie, blijft cruciaal. Ga niet te lang wachten met het maken van een plan hoe jij deze nieuwe ontwikkelingen in je organisatie gaat invoeren, want de ontwikkelingen gaan snel. AI van nu is morgen alweer verouderd en voordat je het weet ben je te laat.
E-mail marketing en mobiele apparatuur toepassingen krijgen een steeds belangrijker positie ten opzichte van advertenties en andere kanalen.

Uitbesteden bij Blauwe Monsters

De ontwikkelingen op het gebied van email marketing gaan razendsnel. Daarnaast beschikken de meeste bedrijven niet over de juiste capaciteit om de volledige email marketing strategie zelf aan te pakken. Bij Blauwe Monsters hebben we deze expertise opgebouwd en volgen we continue de ontwikkelingen en nieuwste mogelijkheden op het gebied van email campagnes en strategieën. Daarbij kunnen ook wij al jouw social media kanalen analyseren en optimaliseren, zodat die nog beter toepasbaar worden om meer klanten te bereiken. Blauwe Monsters is het internet marketing bureau waaraan je jouw email marketing kunt uitbesteden.