Wat is ‘enshittification’?

Enshittification is niet alleen een tongbreker van een woord, maar het is ook een concept dat de toenemende hoeveelheid waardeloze, onzinnige of onnodige informatie in onze samenleving beschrijft. Het is alsof we worden overspoeld door een golf van digitale rommel, die zich manifesteert in allerlei vormen, van nutteloze spammails tot oppervlakkige sociale media-updates en van zinloze content op het internet tot overmatige advertenties die onze schermen overspoelen. Helemaal om gek van te worden, niet?

De rol van AI in enshittification

Maar hoe is AI betrokken bij dit proces van enshittification? AI heeft een groot aandeel in het creëren, verspreiden en versterken van deze digitale rommel. Door de toenemende automatisering van processen, waaronder contentgeneratie, heeft AI een omgeving gecreëerd waarin kwantiteit vaak de voorkeur krijgt boven kwaliteit. Het produceren en ranken van de teksten gaat boven de kwaliteit en dat is echt zonde. 

Content overload

Een van de manieren waarop AI heeft bijgedragen aan enshittification is door het genereren van enorme hoeveelheden inhoud zonder enige menselijke betrokkenheid. Denk aan de ontelbare blogs, artikelen en video’s die worden gegenereerd door geautomatiseerde systemen, vaak zonder enige echte waarde of originaliteit. 

Clickbait en sensatie opwekken

Daarnaast zijn clickbait en sensatie opwekken veelvoorkomende tactieken die men gebruikt om de aandacht van gebruikers te trekken en hen te verleiden tot het consumeren van oppervlakkige, inhoudsloze stukken. AI-geoptimaliseerde titels en inhoud kunnen ervoor zorgen dat deze stukken viraal gaan, zelfs als ze weinig tot geen echte waarde bieden. Neem bijvoorbeeld YouTube, waar video’s worden geplaatst met clickbait-titels die nauwelijks overeenkomen met de inhoud. En tot overmaat van ramp kom je er ook nog achter dat de video’s zijn ingesproken door een robotstem, wat betekent dat ze vaak ook nog gemaakt zijn door AI.

Maar vraag dit jezelf af als je iets van content wilt uploaden: ‘Word ik hier nou echt gelukkig van? En wordt de wereld beter van deze informatie?’ Als het antwoord nee is, dan kun je het beter niet produceren of lezen.

De impact van enshittification

De opkomst van enshittification heeft een aantal significante gevolgen voor individuen en de samenleving als geheel. Ten eerste kan het leiden tot een overbelasting van informatie, waardoor het moeilijk wordt om relevante inhoud te vinden in de digitale rommel. Dit kan leiden tot gevoelens van overweldiging, stress en verminderde productiviteit.

Slechtere kwaliteit informatie 

Enshittification kan leiden tot een afname van de kwaliteit van de informatie die beschikbaar is voor het publiek. Wanneer oppervlakkige, onnauwkeurige of misleidende inhoud de norm wordt, kan dit het vermogen van mensen om geïnformeerde beslissingen te nemen en kritisch te denken ondermijnen.

Het bestrijden van enshittification

Hoewel enshittification een groeiend probleem is, waarbij de vuilnis op het internet steeds groter wordt, zijn er stappen die je kunt nemen om het tegen te gaan. Kijk kritisch naar de informatie die je produceert en consumeert. 

Hulp nodig?

Wil je als bedrijf de trend van enshittification tegengaan en echt creatieve content creëren? Dan helpen de contentspecialisten van Blauwe Monsters je graag met advies, het schrijven en/of optimaliseren van content. Neem contact met ons op!