Internet marketing

Internet marketing Online marketing SEO

Internet marketing, oftewel online marketing, heeft te maken met alle facetten van marketing op online gebied. Dit is de marketing voor je website. SEO, SEA en CRO spelen hierin grote rollen. Internet marketing is een breed begrip waaronder ontzettend veel onderwerpen horen. Blauwe Monsters heeft een volledig, gestructureerde internet marketing kennisbank opgezet waarbij je alles kan vinden over internet marketing.

Wat is internet marketing?

Internet marketing inzetten

Internet marketing zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent, meer conversies binnen krijgt en daardoor meer omzet draait.

Zoekmachines, zoals Google, willen graag het meest relevante resultaat aan de consument tonen. Wanneer een persoon zoekt op een bepaald zoekwoord (zoals: zoekmachine optimalisatie) dan toont google het resultaat dat het beste aansluit bij deze zoekopdracht. De eerste resultaten van Google zijn de advertenties (SEA). Hiervoor wordt per klik betaald, uiteindelijk bepaald de kwaliteit, hoogste bieder en relevantie wie er op nummer 1 komt binnen de betaalde zoekresultaten. Vervolgens worden de organische zoekresultaten weergegeven. Dit doet Google door gebruik te maken van een zelf-lerend algoritme (ook wel machine learning genoemd). Dit algoritme bepaald aan de hand van verschillende factoren welk zoekresultaat bovenaan de pagina komt te staan. Relevantie is hierbij het meest essentieel.

Hieronder vind je een aantal algemene internet marketing termen.

Waarom internet marketing?

De verschuiving van offline en online is bij iedereen bekend. Maar waarom zou jij internet marketing in gaan zetten? Internet marketing zorgt ervoor dat je vindbaar en zichtbaar bent in de customer journey van jouw klant. Het einddoel is dat deze klant overgaat tot conversie, en vervolgens weer bij jou terugkomt. Daarom is het belangrijk dat wanneer een bezoeker in een oriënterende fase zit dat diegene jou vind bij het zoeken van bijvoorbeeld een product of dienst. Dit alles heeft te maken met zichtbaar zijn in de zoekmachine. Vaak is dit het beginpunt van de klantenreis.

Binnen de zoekmachine kan je op verschillende punten zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan betaalde advertenties (bovenin), google shopping (bovenin of aan de rechterkant) of organische (tweede blok met resultaten).

Wanneer je op het juiste moment zichtbaar en vindbaar bent voor je potentiële klant is het zaak om deze bezoeker te laten converteren. Dit betekend dat een bezoeker overgaat tot actie. Conversie optimalisatie is hier een vorm van. Conversie optimalisatie is een belangrijk onderdeel binnen je internet marketing strategie, dit zorgt er namelijk voor dat wanneer jouw potentiële klant je gevonden heeft via de zoekmachine dat die ook daadwerkelijk tot actie over gaat. Wanneer dit gelukt is, is het zaak om deze klant aan jou te binden en terug te laten komen.

Hulp nodig bij internet marketing? Neem vrijblijvend contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vormen van internet marketing?

Internet marketing bevat verschillende vormen.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie is het optimaliseren van je website in organische posities binnen Google. Wanneer we praten over SEO dan gaat het over de onbetaalde zoekresultaten. Deze resultaten worden bepaald door het algoritme van Google. Uiteindelijk is het doel van Google om het meest relevante resultaat bovenaan in Google te laten zien. Google meet door middel van een aantal factoren wanneer een pagina relevant is. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde sessieduur op een pagina, hoe lang zit een bezoeker op de pagina? Is dit heel kort dan kan Google een conclusie trekken dat het niet relevant was. Daarnaast zijn er nog meer factoren die bepalen wanneer een zoekresultaat relevant is.

Zoekmachine advertising (SEA)

Er zijn verschillende vormen van adverteren mogelijk in de zoekmachine. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de standaard tekstadvertenties of google shopping. SEA is een vorm van betaalde zoekmachine marketing. Je betaald Google een bedrag waarvoor je vervolgens in de zoekmachine komt.

Internet marketing strategie

Een goede internet marketing strategie is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je niet alleen gevonden wordt maar ook dat je bezoekers overgaan tot conversie en vervolgens weer terug komen. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen focust op 1 bepaald onderdeel maar het volledige plaatje pakt en op basis daarvan je internet marketing strategie uitwerkt.